ارشد ارزیابی صفات زراعی در لاین های M3 حاصل از القای موتاسیون با اشعه ... |
2-10- مراحل فنولوژی……………………………… 14
2-11- نیازهای اکولوژیک…………………………… 14
2-12- آفات و بیماریها………………………………. 14
2- 13-روشهای اصلاحی در کلزا…………………… 17
2-14-جهش…………………………………………. 18
2-14-1- جهشزاهای شیمیایی……………………. 18
2-14-2-جهشزاهای فیزیکی……………………….. 19
2-14-3- نسلهای جهش……………………………. 20
2-14-4-موارد استفاده از بهنژادی جهشی………… 20
2-15- اهداف اصلاحی کلزا …………………………….21
2-15-1- کیفیت دانه………………………………….. 22
2-15 -2-اصلاح برای بهبود کیفیت روغن……………. 22
2-15-3-اصلاح برای کیفیت کنجاله بذر………………. 22
2-15-4- بهبود عملکرد………………………………… 23
2-15-5-اصلاح برای مقاومت به بیماریها و آفات…….. 23
2-15-6- اصلاح صفات زراعی…………………………. 23
2-16- تجزیه تحلیلهای چند متغیره…………………. 24
2-16-1- همبستگی بین صفات……………………… 25
2-16- 2- رگرسیون گام به گام ………………………..25
2-16-3- تجزیه و تحلیل ضرایب مسیر………………… 26
2-16-4- تجزیه به عاملها…………………………….. 26
2-16-5- وراثتپذیری………………………………….. 27
2-16-6- ضریب تغییرات……………………………….. 28
فصل سوم: مواد و روشها ………………………………..30
3-1- مکان آزمایش…………………………………….. 30
3-2- عملیات زراعی……………………………………..30
3-3- مواد ژنتیکی و طرح آماری مورد استفاده……….. 31
3-4- خصوصیات مورد برررسی و نحوه اندازهگیری آنها…31
3-5- تجزیه آماری اطلاعات…………………………….. 31
فصل چهارم: نتایج و بحث……………………………… 34
4-1- تجزیه واریانس و مقایسه میانگین ها ……………34
4-1-1 روز تا گلدهی……………………………………… 34
4-1-2- روز تا رسیدگی…………………………………… 36
4-1-3- ارتفاع بوته………………………………………. 37
4-1-4- وزن هزار دانه……………………………………. 38
4-1-5- تعداد غلاف در بوته…………………………….. 39
4-1-6- تعداد دانه در غلاف…………………………….. 40
4-1-7- عملکرد دانه در بوته……………………………. 40
4-2- همبستگی بین صفات…………………………… 44
4-3- رگرسیون مرحله ای………………………………. 46
4-4- تجزیه ضرایب مسیر………………………………… 48
4-5- تجزیه به عاملها ……………………………………49
فصل پنجم: نتیجهگیری و پیشنهادات………………….. 52
5-1- پیشنهادات………………………………………….. 53
منابع……………………………………………………….. 54
چکیده انگلیسی…………………………………………..66
چکیده:
کلزا (Brassica napus L.) به عنوان یکی از مهمترین گیاهان دانه روغنی از لحاظ عملکرد دانه، میزان و کیفیت بالای روغن وکنجاله و سازگاری با شرایط آب و هوایی اکثر نقاط کشورمان از اهمیت شایانی برخوردار است. به منظور ارزیابی صفات زراعی در لاینهایM3 حاصل از القای موتاسیون و شناسایی لاینهای موتانت مطلوب در کلزا، آزمایشی در سال زراعی 91-90 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان، واقع در لورک نجف آباد به صورت طرح لاتیس ساده 10×10 با دو تکرار اجرا شد. در این آزمایش 94 لاین جهش یافته با دزهای 800، 1000 و1200 گری اشعه گاما بر روی ارقام ساریگل و RGS003 به همراه 6 ژنوتیپ شاهد مورد ارزیابی قرار
یک مطلب دیگر :
پایان نامه در مورد تعریف صمیمیت از دیدگاههای مختلف:
گرفت. صفات زراعی شامل روز تا گلدهی، روز تا رسیدگی، ارتفاع بوته، تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در غلاف، وزن هزار دانه و عملکرد دانه در بوته اندازهگیری شد. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که لاینها اختلاف بسیار معنیداری(p<0/01) برای همه صفات مورد مطالعه داشتند. این اختلاف معنیدار بیانگر وجود تنوع ژنتیکی زیاد بین لاینهای جهش یافته بوده که به نوبهی خود نشان دهندهی امکان کارائی بالای انتخاب برای افزایش عملکرد و بهبود بقیه صفات میباشد. نتایج برآورد نشان داد که بیشترین وراثتپذیری متعلق به روز تا گلدهی (1/90%) و کمترین آن به وزن هزار دانه (8/10%) اختصاص داشت. تفاوت کمی بین ضرایب تغییرات فنوتیپی و ژنتیکی برای اکثر صفات مشاهده شد. نتایج همبستگی ساده بین صفات نشان داد که بین عملکرد دانه در بوته و صفات روز تا گلدهی، تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در غلاف و وزن هزار دانه همبستگی مثبت و معنیداری وجود دارد. نتایج تجزیه رگرسیون گام به گام برای عملکرد دانه به عنوان متغیر تابع در برابر سایر صفات نشان داد که روز تا گلدهی، تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در غلاف و وزن هزار دانه 24 درصد از تنوع عملکرد دانه را توجیه نمودند. طبق نتایج تجزیه مسیر تعداد روز تا گلدهی بیشترین اثر مستقیم را بر عملکرد دانه داشت، در حالی که اثر غیرمستقیم آن از طریق وزن هزار دانه و تعداد دانه در غلاف ناچیز و مثبت بود. نتایج تجزیه به عاملها، 4 عامل را مشخص نمود که 72 درصد از تنوع کل را توجیه کرد. این عاملها به ترتیب عامل عملکرد بیولوژیک، عامل سرعت رشد، فنولوژی ومخزن نامیده شد. به طور کلی نتایج این بررسی نشان داد که تنوع ژنتیکی وسیعی در میان لاینهای مورد ارزیابی وجود دارد که میتوان از آن برای دستیابی به لاینهای مطلوب بهره جست.
فصل اول: مقدمه
1-1- کلیات و اهمیت موضوع
گیاهان دانه روغنی پس از غلات، دومین ذخایر غذایی جهان را تشکیل میدهند. این محصولات علاوه بر دارا بودن ذخایر غنی اسیدچرب، حاوی پروتئین نیز میباشند [26]. دانههای روغنی به دلیل تولید روغنهای با کیفیت بالا و درصد زیادی از اسیدهای چرب و مرغوب از اهمیت شایانی در تغذیه انسان برخوردارند [28، 77]. در حال حاضر، مصرف سرانه روغن خوراکی کشور بیش از 16 کیلوگرم برآورد شده است. لذا با توجه به جمعیت کشور، نیاز به حدود یک میلیون و دویست هزار تن روغن در سال میباشد که بیش از 90 درصد آن از طریق واردات تامین میشود [15]. به این لحاظ لزوم برنامهریزی بلند مدت و منسجم با هدف نیل به خودکفائی در تولید روغن خوراکی غیر قابل انکار خواهد بود.
کلزا(Brassica napus L.) به عنوان یکی از مهمترین گیاهان روغنی برای کشت در شرایط آب و هوایی کشور مورد توجه قرار گرفته است. تولید جهانی روغن کلزا در مقایسه با دیگر روغنهای گیاهی در مقام سوم بعد از روغن سویا و نخل روغنی قرار دارد [85]. همچنین پس از استحصال روغن، کنجاله باقی مانده سرشار از پروتئین بوده و برای تغذیه دام مناسب است [28]. با توجه به اینکه در حال حاضر میزان روغن تولیدی در کشور ناچیز بوده و عمدتاً با کشت گیاهان سویا، آفتابگردان، پنبهدانه، بادامزمینی، زیتون و کنجد تامین میشود و همچنین با عنایت به اینکه همهساله مقدار قابل توجهی از زمینهای آبی و دیم کشور به منظور تقویت بنیه خاک، بدون کشت باقی میماند، لذا کلزا به ویژه نوع پاییزه آن با داشتن بیش از 40-45 درصد روغن در دانه و در حدود 25-35 درصد پروتئین در کنجاله، از لحاظ زراعی میتواند در تناوب با غلات که زراعت عمده کشور میباشد قرار گیرد و سهم قابل توجهی را در رفع کمبود روغن گیاهی مورد نیاز کشور ایفا کند [14، 17].
کلزا به سرما، کمآبی و شوری نسبتا متحمل است و به دلیل هزینه کمتر تولید و سهولت عملیات زراعی و عملکرد بیشتر روغن در واحد سطح نسبت به سایر دانههای روغنی مورد توجه میباشد [124، 150].
اصلاح عملکرد روغن کلزا هدف اصلی در اصلاح این گیاه محسوب میشود. برای این منظور، مرحله اول یک برنامه اصلاحی، بررسی تنوع ژنتیکی و ارزیابی صفات فیزیولوژیکی و مورفولوژیکی و زراعی به عنوان شاخص انتخاب در برنامههای بهبود عملکرد میباشد. روغن کلزا به طور عمده توسط عوامل ژنتیکی تعیین میشود ولی به مقدار قابل توجهی نیز تحت تاثیر شرایط محیطی قرار میگیرد [91].
القاء جهش، روشی مؤثر برای بهبود و توسعه تنوع ژنتیکی مورد نیاز اصلاحگران به ویژه برای صفاتی که تنوع ژنتیکی محدودی دارند، میباشد [52]. به طور کلی هدف از القاء جهش مصنوعی افزایش تنوع ژنتیکی، تغییر یک یا چند ژن و شکستن پیوستگی بین ژنهای مطلوب و نامطلوب میباشد. تاکنون، تعداد زیادی ارقام اصلاح شده به کمک برنامههای اصلاحی جهشزایی در گیاهان زراعی روغنی در سطح جهان آزاد شده است [64]. در همین ارتباط اصلاح به کمک جهشزایی در کلزا برای مقاومت به علفکش [93]، مقاومت به بیماریها [123،54]، به محتوای گلوکوزینولات کمتر [63،108]، بهبود کیفیت و محتوای روغن [150] بکار رفته است.
در تایید سودمندی تنوع ژنتیکی القاء شده با جهشزایی در اصلاح گیاهان می توان به آمار بانک اطلاعات ارقام موتانت (Mutant Varieties Database) استناد نمود که تا سال 2011، تعداد 3088 رقم موتانت متعلق به 1700 گیاه زراعی به ثبت رسیده است [88]. شاید جهش بیشترین نقش را در اصلاح کلزا و آفتابگردان ایفا کرده باشند که در آنها جهشهای خودبخودی و القایی در ترکیب با روشهای اصلاح متداول برای تغییر ترکیب روغن و افزایش عملکرد به کار رفته است [53].
با توجه به اهمیت تنوع ژنتیکی در برنامه اصلاح نباتات، وجود معضلات ریزش دانه و حساسیت به آفات نظیر شته و کمبود تنوع گیاه کلزا برای صفات مزبور، مطالعه حاضر به تولید و ارزیابی لاینهای جهش یافته با هدف شناسایی موتانتهای مفید از لحاظ صفات زراعی اهتمام ورزیده است.
فصل دوم: بررسی منابع
1-2- تاریخچه
کلزای روغنی مهمترین گونه زراعی جنس براسیکا میباشد وبه احتمال قوی رویش نوع وحشی آن به اروپا و آفریقای شمالی محدود میشود [17]. مورد توجه قرار گرفتن کلزا تنها در سالهای اخیر نبوده بلکه 2000 سال قبل از میلاد مسیح در نوشتههای دوران قدیم از آن یاد شده است. در نوشتههای باستانی که به زبان سانسکریت بوده، دانه روغنی کلزا سارسون نامیده شده است [32]. در آثار به جا مانده از دوران نوسنگی در مصر، در نوشتههای هندوها که از سالهای 1500 تا 2000 قبل از میلاد به دست آمده و بویژه در کتیبههای یونانی، رومی و چینی باقی مانده از سالهای 2000 تا 500 قبل از میلاد به گیاهان روغنی جنس براسیکا و ارزش دارویی آنها اشاره شده است. کشت تجاری کلزا از سال 1942در قسمت شمالی آمریکا یعنی کشور کانادا آغاز گردیده وامکان استفاده از روغن کلزا برای مصرف خوراکی در سال 1948مورد توجه قرار گرفت و منجر به استخراج روغن خوراکی از کلزا در سالهای 1956 تا 1957 گردید [30].کلزا نخستین بار در کانادا در سال 1943 به منظور روغنکاری ماشین بخار کشت شد [36]. در سال 1957، در کشور کانادا اولین کلزای روغنی با مقدار کم اسید اروسیک در روغن اصلاح شد. با تولید روز افزون کلزا طی سال 1956 هزاران هکتار از اراضی کانادا به کشت این گیاه اختصاص یافت [21]. اپلیکویست (1972) اظهار داشته است که Brassica. napus اولین بار در هلند و در قرن 17 به عنوان یک گیاه روغنی کشف شده است و سپس کشت آن به سایر بخشهای اروپا گسترده شده است. با کشف ویژگی های غذایی مفید روغن کلزا وضعیت آن در سالهای اخیر بهبود یافته است [36]. در سال 1974، رقم تاور به عنوان اولین رقم دو صفر کلزا که هم میزان اسید اروسیک روغن و هم میزان گلوکوزینولات کنجاله آن پایین بود، معرفی شد.
فرم در حال بارگذاری ...
[چهارشنبه 1399-07-30] [ 08:48:00 ب.ظ ]
|