شهر و شهرنشینی در دوره سامانیان |
فصل یکم: پیشینۀ ساخت و تکوین شهر در ایران………………………………………..59
1. سپیدهدم شهرنشینی در ایران………………………………………………………..59
2. تجربۀ پیش آریایی ساخت شهر در تمدن عیلام…………………………………….67
3. هگمتانه، خاستگاه مادها در گذر از ده نشینی به شهرنشینی…………………69
4. تلاقی تمدنها در شهرسازی دورۀ هخامنشیان………………………………………72
5. پولیسها (دولت شهرهای) یونانی در ایران…………………………………………..75
6. گِرد شهرهای پارتی……………………………………………………………………..80
7. شهر و شهرنشینی در دوره ساسانیان……………………………………………..87
8. تداوم و تحول شهر و شهرنشینی در سدههای نخستین اسلامی………………….92
فصل دوم: عناصر کالبدی در شهرهای ایران با تأکید بر دوره سامانیان………………103
1. ارگ /کهندژ……………………………………………………………………………..104
پیشینه نام…………………………………………………………………………………104
مکانیابی و ساختار ارگ در قلمرو جغرافیایی ایران………………………………….108
ارگ در ایران باستان ……………………………………………………………………….120
ارگ در دوره اسلامی……………………………………………………………………….126
کهندژ در شهرهای عصر سامانی…………………………………………………………130
2. شارستان و ربض (بیرونی)……………………………………………………………….136
مفهوم شارستان و ربض در ایران……………………………………………………….136
شارستان و ربض در دوره سامانیان……………………………………………………….140
دروازه………………………………………………………………………………………..141
کوی / محله………………………………………………………………………………..144
مسجد……………………………………………………………………………………..147
بازار………………………………………………………………………………………….153
میدان……………………………………………………………………………………….156
فصل سوم: مفهوم شهر در ایران با تأکید بر دورۀ سامانیان…………………………….160
1. درآمدی بر مفهوم شهر………………………………………………………………160
2. دستکرت………………………………………………………………………………..163
3. دیه/ ده……………………………………………………………………………………166
4. تسوک…………………………………………………………………………………….174
5. روستا/ روستاک/ رستاق……………………………………………………………….175
6. کوره……………………………………………………………………………………….182
7. قصبه / مصر………………………………………………………………………………186
8. استان……………………………………………………………………………………190
9. بازشناسی مفهوم شهر در ایران………………………………………………………..199
بخش دوم: شهر و شهر نشینی در دوره سامانیان…………………………………….210
فصل یکم: داد و ستد در شهرهای دوره سامانی………………………………………211
1. نقش شهرها در راههای تجاری- فرهنگی دوره سامانیان………………………….213
2. مبادلات پولی و سکهخانههای سامانیان……………………………………………232
فصل دوم: شهر و شهرنشینی در خاستگاه سامانیان…………………………………243
1. شهر واحههای سغد……………………………………………………………………243
2. بازشناسی معنای شهر در سغد……………………………………………………..245
3. نقش رود سغد در ساخت شهرواحهها……………………………………………250
4. پیشینۀ ساخت شهرواحههای سغد………………………………………………….256
ساخت و خاستگاه اسطورهای………………………………………………………….256
کاوشهای باستانشناختی……………………………………………………………..260
5. نقش تجاری شهرواحههای سغد…………………………………………………263
6.کالبد شهرواحهها…………………………………………………………………………266
فصل سوم: بخارا نمونهای از شهرسازی و شکوفایی شهرنشینی…………………271
1. خاستگاه شهر بخارا بر اساس پیشینۀ نام………………………………………….271
بخارا: پیشینۀ شهرنشینی از آغاز تا دورۀ سامانیان…………………………………..277
2. پیشینۀ ساخت شهر…………………………………………………………………..284
3. شکل شناسی شهر در سه سدۀ نخست اسلامی………………………………..287
4. باروها و دروازههای بخارا………………………………………………………………..291
بارو و دروازههای شارستان……………………………………………………………….292
باروها و دروازههای ربض…………………………………………………………………..297
5. سازههای آبی و سازمان آبیاری در شهر بخارا…………………………………..305
6. کویهای شارستان…………………………………………………………………….309
7. بازار در کالبد شهرواحههای بخارا…………………………………………………….312
بازارهای شهر بخارا…………………………………………………………………….313
بازار طواویس…………………………………………………………………………..316
نتیجهگیری…………………………………………………………………………………..322
منابع و مآخذ…………………………………………………………………………………326
چکیده:
دوره سامانیان از مهمترین دورههای اثرگذار در گستره فرهنگ و تمدن ایران و شهرهای قلمرو حکومتی این دودمان، بستر شکوفایی عناصر گوناگون فرهنگی و تمدنی بودهاند. از دیگر سو، شرایط جغرافیایی و عوامل گوناگون اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و سیاسی در ساخت و توسعۀ شهرها و شکوفایی شهرنشینی تأثیر داشتهاند. از آنجا که شهرپژوهی بر پایه پیشینه تاریخی شهرها از مهمترین مسائلی است که جامعه کنونی به آن نیازمند است و شهر و شهرنشینی در دورۀ سامانیان دورهای تأثیرگذار را طی کرد، در این پایاننامه این موضوع مورد بازشناسی و تحلیل قرار گرفته است. در اینجا از نظر زمانی محدوده سده چهارم قمری (دهم میلادی) و از نظر مکانی قلمرو فرهنگی و تمدنی ایران با تأکید بر بخشهای شرقی ایران (خراسان و ماوراءالنهر / خراسان بزرگ) را در بر میگیرد. از این رو مسئله اصلی که این پژوهش به آن میپردازد چنین است: پیشینه ساخت شهر و شهرنشینی در ایران و عوامل اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی(دهقانان، روستاها، ساختار اقتصاد شهری و… ) و اقدامات سامانیان تا چه اندازه در شکوفایی شهرها و شهرنشینی در دورۀ سامانیان تأثیر داشتند؟
این پژوهش بر اساس روش تحقیق تاریخی و مبتنی بر منابع جغرافیانگاری و تاریخی انجام گرفته است. دستاوردهای این پژوهش عبارتند از: پژوهش دربارۀ شهرهای سامانی؛ بررسی عوامل گوناگون اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و سیاسی مؤثر در بالندگی شهرها در آن دوره؛ پژوهش دربارۀ شهرواحههای سغد و بازشناسی ساخت کالبدی شهر بخارا در دورۀ سامانیان. در این راستا شهر در آن دوره بر پایه پیشینه ساخت شهر و تأثیرگذاری دورۀ سامانیان در آن مورد بررسی قرار گرفته است.
پیشگفتار:
علاقهمندی به پیشینه تاریخی و بالندگی فرهنگ و تمدن ایرانزمین در دورههای گوناگون، مسئلهای مهم و همیشگی است که نه تنها در این مرز و بوم بلکه در فراسوی مرزهای آن، هر پژوهندهای را مشتاق مطالعه و تفحص در پیرامون آن میکند. در این میان، دوره سامانیان که از نامدارترین دورههای تأثیرگذار در فرهنگ و تمدن ایران است با اقبال بیشتری از سوی پژوهشگران روبرو بوده و هر کس از دیدگاهی به آن پرداخته است.
نگارنده در طی درسهای تاریخ دوره میانه در محضر استاد محترم جناب آقای دکتر اللهیار خلعتبری، مدتی را به راهنمایی و پیشنهاد ایشان سرگرم تهیه طرحی بود برای پژوهش پیرامون موضوعی در راستای «تاریخ در ادبیات دوره سامانیان» که دستاورد اولیه آن ارائۀ چند جلسه بحث در پیرامون خردورزی در آن دوره بود. در همان زمان این پرسش همواره برای نگارنده مطرح بود که چرا سدۀ چهارم قمری که دوره تکوین زبان پارسی دری (نوین) است، بیشترین سهم را در میان تمام سدههای تاریخ ایران در تدوین آثاری در موضوع «المسالک و الممالک» و به تعبیری «البلدان» نویسی داشته است؟ این مسئله در مشورت با استاد محترم راهنما و البته در پی منتفی شدن موضوع پیشین، نگارنده را سرانجام مصمم به تدوین طرحی کرد در راستای پژوهش پیرامون شهر و شهرنشینی در دوره سامانیان که آنچه در پی میآید دستاورد این طرح است.
بدین سان، بایستی مراتب سپاسگزاری خود را از استاد محترم راهنما، جناب آقای دکتر اللهیار خلعتبری، که در طی دوره کارشناسی ارشد و دکتری بزرگترین مشوق اینجانب در راستای پژوهش پیرامون سامانیان بودهاند، اعلام دارم. ایشان علاوه بر راهنماییهای ارزنده علمی، اختصاص دادنِ بیشترین وقتِ ممکن و بر عهده گرفتن این مسئولیت، همواره با علوّ طبع و مرام والای خویش، نگارنده را مورد الطاف خویش قرار دادند.
همچنین جناب آقای دکتر علی اصغر مصدق، استاد محترم مشاور، با متانت و گشادهرویی همیشگی، مشاورۀ این پایاننامه را به سان دوره کارشناسی ارشد پذیرفتند و پرسشهای نگارنده را در روش تحقیق و ساماندهی این موضوع پاسخ گفتند. جناب آقای دکتر قباد منصور بخت، دیگر استاد محترم مشاور در این پایاننامه، نیز از زمان تدوین طرح تحقیق تا سرانجام یافتن آن، با مشورتهای عالمانه خویش در راستای طرح مسئله، بررسی و بازشناسی مفاهیم کلیدی این موضوع و ساماندهی نهایی پایاننامه، همواره نگارنده را صمیمانه و صادقانه یاری کردند. بدین سان از این بزرگواران، مراتب سپاسگزاری و امتنان خویش را اعلام میدارم.
همچنین بایسته است تا سپاسگزاری خویش را از دیگر استادان محترم گروه تاریخ دانشگاه شهید بهشتی که همواره با راهنماییهای عالمانه و محبتهای بیشائبه، نگارنده را از مراهم خویش بهرهمند ساختهاند، اعلام دارم. از آن میان از جناب آقای دکتر عطاءالله حسنی مدیر محترم گروه و جناب آقای دکتر کریم سلیمانی که داوری این پایاننامه را پذیرفتند و در طی دوره تحصیلی همواره یاریگر نگارنده بودهاند.
همچنین سپاسگزارم از جناب آقای دکتر حسین سلطانزاده، مدیر محترم گروه پژوهش هنر دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه آزاد اسلامی تهران مرکزی، که از پیشگامان شهرپژوهی در ایران و آثار ایشان از مراجع مهم پژوهشی در زمینه تاریخ شهر و شهرنشینی به شمار میروند. ایشان ضمن پذیرفتن داوری این پایاننامه همواره در طی چند سال گذشته در این زمینه نگارنده را از راهنماییهای خویش بهرهمند کردهاند. همچنین از جناب آقای دکتر شهرام یوسفیفر، عضو محترم هیأت علمی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی، که علاوه بر راهنمایی نگارنده در این موضوع، از پایاننامه دکتری ایشان بهره فراوان بردم، مراتب سپاسگزاری خود را اعلام میکنم.
بایسته است از استادان محترم جناب آقای دکتر ناصر تکمیل همایون و جناب آقای دکتر محمد علی اکبری که همواره راهنما و مشوق نگارنده بودهاند، مراتب سپاسگزاری خود را اعلام کنم.
همچنین سپاسگزاری خود را از خانم دلآرا مردوخی، عضو محترم دفتر پژوهشهای فرهنگی، اعلام میدارم. حروفنگاری، نمونهخوانی و بازنگری این پایاننامه بر عهده ایشان بوده که با وسواس و دقت فراوان آن را به سامان رساندهاند.
بدیهی است که این رساله لغزشها و نقصهایی دارد و کوشش میشود با راهنماییهای استادان ارجمند، رفع شوند. در پایان توفیق روزافزون و همیشگی این عزیزان را در راستای بالندگی فرهنگ و دانش در این مرز و بوم از درگاه ایزد منان خواستارم.
بخش مقدماتی: درآمدی بر روش تحقیق و منبع شناسی
1- مدخل پژوهش
سامانیان در دورهای بر بخشهای وسیعی از شرق ایران حکمرانی داشتند که از نظر بالندگی فرهنگ و تمدن ایرانی _ اسلامی، دورهای نامدار است. نقش این دودمان در عرصه سده چهارم قمری (دهم میلادی) از نظر تأثیرگذاری در روند تاریخ فرهنگ و تمدن ایران، چندان مهم است که دوره امارت آنان را با لقبهایی فراتر از دیگر دورههای تاریخی ایران و بر پایۀ اعتلای فرهنگ و تمدن، معرفی کردهاند: عصر «طلایی فرهنگ و تمدن ایرانی- اسلامی»، «عصر زرین فرهنگ ایران» و «دورۀ رنسانس ایرانی- اسلامی».[1] در این دوره دستاوردهای عصر انتقال زمینۀ بالندگی جنبههای گوناگون فرهنگی و تمدنی را فراهم آورد و بخشهای شرقی ایران به عنوان خاستگاه و قلمرو سامانیان، بستر این جریانِ اثرگذار بود.
دربارۀ اوضاع سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی دورۀ سامانیان، همچنین جغرافیای تاریخی و تاریخ محلی و جغرافیای تاریخی شهرهای ایران در آن دوره، تا کنون تأملات، مطالعات و پژوهشهای بسیاری انجام گرفته و از این نظرمیتوان پنداشت، به دلیل ویژگیهای این دوره، از خوشاقبالترین دورههای تاریخی ایران بوده که توجه مورخان و جغرافینگاران قدیم (به ویژه در همان دوره) و پژوهشگران دورۀ معاصر را به خود معطوف کرده است. دربارۀ بیشتر شهرهای این دوره، دستکم تکنگاشتههای علمی یا دربارۀ برخی از آن شهرها مانند بلخ، سمرقند، بخارا، نیشابور، مرو، هرات و … کتابها و مقالههای بسیاری به پژوهش و نگارش درآمده است. از این رو، همین امر دستکم دو موضوع را مورد تأکید قرارمیدهد:
نخست آن که دورهای است مهم و تأثیرگذار که به رغم انجام مطالعات و پژوهشهای بسیار همچنان جای آن دارد تا دربارۀ موضوعهای گوناگون آن تحقیق علمی صورت گیرد. دیگر آن که، شاخصهها و عناصر گوناگون فرهنگ و تمدن ایران در این عصر به گونهای از «سامانِ» اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و سیاسی نائل آمدند، که از این رو جای آن دارد این مشخصهها بر اساس تأثیرپذیری از پیشینۀ تاریخی ایران و اسلام تا آن زمان و اثرگذاری در روند تاریخ ایران و اسلام پس از آن، مورد تأمل قرار گیرند. در این میان بر اساس علاقهای که نگارنده نسبت به دورۀ سامانیان، همچنین به موضوع «شهرپژوهی» داشت، شهر و شهرنشینی در این دوره را مورد مطالعه قرار داد. در بررسی شهر و شهرنشینی در دورۀ سامانیان و با تأکید بر پیشینۀ این مسئله در ایران، بخش قابل تأملی از مطالعه به جریان تاریخی و مفاهیم کلیدی آن در ایران برای فهم واقعی از شهر در دورۀ سامانیان، اختصاص یافته است.
اهمیت موضوع شهر و شهرنشینی در دورۀ سامانیان:
پیدایش و بالندگی شهر و شکوفایی شهرنشینی در گسترۀ جغرافیای طبیعی و تاریخی ایرانزمین (ایرانشهر)، متأثر از عوامل طبیعی، اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و فرهنگی گوناگونی بوده است که با در نظر گرفتن این عوامل در حوزههای گوناگون علمی مانند جغرافیایی (طبیعی و انسانی – شهری و روستایی)، تاریخی، جامعه شناسی، علوم اقتصادی ، سیاسی و… میتوان جریان شکلگیری شهر و برقرار شدن زندگی شهری یا شهرنشینی را از سپیده دم تا تکوین و شکوفایی آن، بررسی کرد. گستردگی جغرافیایی، تنوع ساخت فضایی- کالبدی، اهداف، انگیزهها و شیوههای بیش و کم متفاوت استقرار در مکانهای گوناگون، نقش جامعه، اقتصاد، فرهنگ و … در پویایی شهرها و اثرگذاری شهرها بر جنبههای گوناگون زندگی انسان و دَهها دلیل دیگر باعث شدهاند تا شهرنشینی همچنان نیازمند مطالعات و کاوشهای گسترده و دامنه دار از دیدگاه تاریخی باشد.
امروزه توجه به رشتههایی مانند جامعهشناسی شهری، اقتصاد شهری، جغرافیای شهری، و گروههای گوناگون شهرپژوهی در عرصههای تاریخی، باستانشناسی، فرهنگ و مدنیت و… برآمده از نیازهای اساسی جوامع به شناخت بستر و محیط زندگی و پویایی آن است. در این راه نظریههای گوناگون از سوی پژوهشگران رشتهها و عرصههای مختلف علمی ارائه شده که نشاندهنده اهمیت این موضوع در سطح منطقهای و جهانی است. در چنین شرایطی، نقش پیشگامان مدنیت و سرزمینهایی که خاستگاه و بستر نخستین شهرها یا نخستین جوامع شهرنشین بوده و دورههای گوناگونی از بالندگی شهرنشینی را تجربه کردهاند، بیش از پیش نمایان میشود.
شهر به عنوان بستر پویایی و تکوین هر جامعۀ برخوردار از ویژگیها و مؤلفههای تمدن، ریشه در تلاشهای جامعهای دارد که با قدم و اندیشه در طی چندین هزاره زمینههای پیدایش و شکوفایی آن را فراهم آوردهاند. از این رو شهر میتواند نماد جوامعی باشد که بر شالوده و بنیاد و بر سیما و پیشینه مدنیت خود میبالند.
در سرزمینی که به تعبیر تاریخی «ایرانشهر» یا «ایرانزمین» خوانده میشود، شهر همواره پایگاه و پهنۀ انتقال دهنده دستاوردهای جامعه ایرانی در دورههای گوناگون بوده است. از این رو شهر و شهرنشینی در ایران ریشه و پیشینه کهن دارد. چندان که در سیر تکوین جامعه ایران توأمان با دیگر شیوههای زندگی، همچون روستانشینی و شبانکارگی، همواره سهم قابل تأملی داشته است. ساخت شهر و زندگی شهری یا شهرنشینی در ایران پیش از اسلام در دورهای دستکم سه هزارساله به تجربههایی نائل آمد که در دورههای گوناگون، بالندگی خود را نوید بخشید. شهر در ایران پیش از اسلام و پس از آن، از تلاقی و تعامل اندیشهها و سنتهای مختلف بهره برد و پویایی زندگی و تمدن بر اساس شهر و واحدهایی که زمینه بالندگی آن را فراهم آوردند(ده، روستا و…)، در ساختاری هماهنگ از فرهنگ، جامعه، اقتصاد و سیاست بر گستره جغرافیایی این سرزمین پایداری خود را بردوام نگه داشتند. از این رو، دست کممیتوان باور داشت که به رغم رویدادهای گوناگونی که در طی هزاران سال بر سر شهرهای ایران گذشته و با آنها خو کرده و راه خود را پیمودهاند، هنوز هممیتوان به رغم گسترش پیوندهای میان شهرها در پهنه جهان صنعتی امروز نشانههای
یک مطلب دیگر :
کلمات کلیدی متن چگونه تعیین میشود؟
بالندگیهای گذشته را به وضوح مشاهده کرد!
پس از اسلام با آنکه شهرهای ایرانی طی دو سده دچار آشوبهای سیاسی و رکود اقتصادی شدند، اما در سده سوم قمری رو به توسعه گذاشتند و در عصر فرمانروایی دو دودمان سامانیان آلبویه، با تلاشهای فکری اندیشمندان، شهرسازان و معماران بنیان شهرها در تلفیقی از هویت ایرانی _ اسلامی قرار گرفت.
پیشینه تحقیق:
دربارۀ شهر و شهرنشینی در ایران، تاكنون پژوهشهای گوناگونی انجام گرفته است كه هركدام از دیدگاهی قابل تأمل و دربردارندة آگاهیهایی هستند. باستانشناسان در بررسی پیشینۀ شهرنشینی و چگونگی پیدایش و بالندگی نخستین شهرها و تشخیص «شهر» از «غیرشهر» براساس كاوشهای علمی، پژوهشهای گوناگونی انجام دادهاند. مطالعة این پژوهشها برای بررسی خاستگاه و چگونگی پیدایش و بالندگی نخستین شهرها یا بستر كُهنشهرهای ایران اهمیت فراوان دارد. كوششهایی كه در این زمینه انجام شده است در آغاز به تأثیر كاوشهای باستانشناسی به صورت تكنگاشتههایی توسط محققان غربی در راستای گزارشهای علمی کاوشها به سامان رسید كه در فصل یكم از بخش یكم این پایاننامه مورد توجه قرار گرفتهاند. از دیگر سو کاوشهای گوناگونی که به ویژه از سوی باستانشناسان روسی در دهههای 1950 تا 1960 انجام گرفت، برای بررسی وضعیت شهرهایی که در سده چهارم قمری خاستگاه سامانیان و در قلمرو آنها بودند، اهمیت بسیار دارد.[1] اما در ایران پژوهشهای درخور توجهی انجام شده كه از آن میان است، آغاز شهرنشینی در ایران نوشتة یوسف مجیدزاده به عنوان «نخستین اثر پژوهشی در ادبیات باستانشناسی فارسی» با موضوع شهرنشینی در ایران.[2] از آن پس تلاشهای دیگری توسط صادق ملك شهمیرزادی در قالب مقالهها و كتابهای گوناگون[3] و پژوهش اخیر سید منصور سیدسجادی تحت عنوان نخستین شهرهای فلات ایران،[4] شایان توجه و بررسی هستند. در پژوهشهای تاریخی نیز كتاب نامدار شهرهای ایران در روزگار پارتیان و ساسانیان نوشتۀ ن. پیگولوسكایا[5] تا به امروز جزو مهمترین آثار پژوهشی در بررسی وضعیت شهرها و شهرنشینی در دو دورة پارتیان (250 ق.م ـ 226 م) و ساسانیان (226ـ651 م / 31 ق) به شمار میرود. پژوهشهای جغرافیایی پژوهشگرانی مانند و. و. بارتولد[6] و گی لسترنج (گای لیسترانج)[7] نیز نخستین تلاشهای شهرپژوهی جغرافیایی در این زمینه به شمار میروند که در بررسی منابع و مآخذ مورد تأمل قرار گرفتهاند.
مقالة مفصل «ویژگیهای تاریخی شهرنشینی در ایران دورة اسلامی» نوشتة احمد اشرف،[8] در واقع نگرش جدیدی به بررسی تاریخ شهر و شهرنشینی در ایران ایجاد كرد كه هنوز پس از سه دهه از تاریخ تألیف آن، بررسی پژوهشهای انجامگرفته نشان میدهد آن مقاله الگوی پژوهشی تاریخ شهرنشینی در ایران به شمار میرود! بررسی مفهوم شهر، بنیانگذاری، گسترش و زوال شهرها، سیمای شهرها، بنیانهای زندگی شهری (دستگاه حكومت شهر، دستگاه مذهبی شهر، انجمنهای صنفی) و رابطة شهر و ده و مفهوم مناطق شهری، مباحثی هستند كه اشرف در این مقاله به آنها پرداخته است.
دو كتاب روند شكلگیری شهر و مراكز مذهبی در ایران و مقدمهای بر تاریخ شهر و شهرنشینی در ایران، نوشتة حسین سلطانزاده،[9] و برخی دیگر از کتابها و مقالههای وی پس از مقالة اشرف مهمترین پژوهشهایی بودند كه در چند دهۀ اخیر در این زمینه انتشار یافتند. هر دو كتاب سیر تاریخ شهر و شهرنشینی در ایران را دربر دارند، اما كتاب نخست مبتنی بر شكلگیری، بالندگی و اثرگذاری مراكز مذهبی شهرهای ایران است و دومی كه سیمای كلی موضوع شهر و شهرنشینی را دربرمیگیرد نگاهی است همهجانبه، اما به اختصار به اینگونه مباحث پرداخته است: شهر و شهرنشینی در ایران، عوامل مؤثر در پیدایش شهرها، عناصر و ساخت شهر، ویژگیهای شهر و شهرنشینی در ایران ماند ساخت اجتماعی، شیوة ادارة شهر، قواعد و مقررات شهر، رابطه شهر و روستا، همچنین بررسی عناصر و اجزای اصلی شهر مانند محله، بازار، مسجد، مدرسه، میدان، ارگ، و بارو، ویژگیهای اقتصادی روستا در ایران و… .
كتاب از شار تا شهر نوشته سید محسن حبیبی[10] كه تحلیلی تاریخی است از مفهوم شهر و سیمای كالبدی آن، بر پایۀ سیر تاریخ پیدایش و تكوین شهر در ایران و بر مبنای پایاننامه كارشناسی ارشد وی در سال 1355 تألیف شده است. تطبیق دو كتابِ مقدمهای بر تاریخ شهر و شهرنشینی در ایران و از شار تا شهر نشان میدهد كه كتاب نخست بیشتر بر پایة دادههای تاریخی و پژوهشهای مفصل در این زمینه سامان یافته است، اما در كتاب از شار تا شهر، گاه مواردی بیان شده است كه نیاز به بررسیهای بیشتر دارد و در پایاننامة حاضر برخی از این موارد برشمرده شدهاند. با این همه، هر دو اثر و در پیوند با آنها مقالة احمد اشرف جزو مهمترین پژوهشهایی بودهاند كه مورد توجة نگارنده قرار گرفتهاند.
در میان پایاننامههایی كه در زمینه شهرپژوهی نوشته شده است، پایاننامة دكتری شهرام یوسفیفر با عنوان ساختار اقتصاد شهری در ایران دوره سلجوقیان،[11] بیشتر مورد توجه و استفاده نگارنده بوده است. این پایاننامه پژوهشی است مفصل در تاریخ شهر و شهرنشینی در ایران كه البته ساختار تحقیقی آن در این زمینه مبتنی بر پژوهشهای پیشگفته، بوده است. بخش قابلتوجهی از این رساله منبعشناسی مفصل پیرامون پژوهش دربارۀ شهرهای ایران، سیر تاریخ پیدایش و تكوین شهر در ایران، عناصر كالبدی شهر و ویژگیهای زندگی شهری اعم از اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و به ویژه ساختار اقتصادی را دربرمیگیرد. اگرچه موضوع رساله، اقتصاد شهری در دورۀ سلجوقیان است اما كلیاتی كه دربارۀ تاریخ شهر و شهرنشینی در ایران تا پایان دورۀ سلجوقیان و در برخی موارد پس از آن ارائه میدهد، در جای خود پژوهشی مفصل و مستقل از موضوع به شمار میرود. بازشناسی مفهوم شهر از دیدگاه اقتصاد شهری، جامعهشناسی شهری، مفهوم تاریخی شهر در ایران و مباحثی از این دست در واقع بحثهای مهمی هستند كه از دیدگاهی برای نخستینبار از نظر تاریخی مورد تأمل قرار گرفتهاند، تا آن جا كه وی را به ارائه تعریفی مفصل از شهر براساس مطالعات تاریخی رهنمون كرده است. برخی از موضوعهای پیشنهادی در این رساله برای انجام پژوهش مفصلتر مورد توجه نگارنده بوده كه به آنها پرداخته شده است؛ مانند عناصر كالبدی در شهرهای ایران (فصل دوم از بخش یكم)، مفهوم شهر در ایران (فصل سوم از بخش یكم) و بررسی مفهوم شهر در زبان و ادبیات رایج در ایران در دورههای گوناگون، بازشناسی سلسله مراتب ارضی ـ اداری در تقسیمات کشوری مانند دستكرت، دیه، تسوك، روستا، كوره، قصبه و مصر، استان و مفاهیم دیگری از این دست.
مجموعه مقالات شهرهای ایران به كوشش محمدیوسف كیانی در چهار جلد از مهمترین آثار پژوهشی است كه به ویژه در بررسی ساخت شهر در ایران و كالبد شهرها تألیف شدهاند. مقالات این كتاب را پژوهشگرانی تألیف كردهاند كه هر یك دربارۀ موضوعی كه به آن پرداختهاند، صاحبنظر بوده و یا پژوهشهای باستانشناختی و شهرسازی پیرامون شهرهای گوناگون ایران انجام دادهاند. دیگر كتاب شایان توجه همراه با این اثر، پایتختهای ایران[12] است كه آن هم به كوشش محمدیوسف كیانی مجموعهای از مقالات پژوهشگران حوزههای علمی باستانشناسی، تاریخ و شهرسازی را دربرمیگیرد.[13] شهرنشینی در اسلام كه مجموعهای است از مقالات علمی كنگرۀ بینالمللی شهرنشینی در اسلام[14] پیرامون ساخت شهر، زندگی شهری، اقتصاد شهری، مفاهیم در پیوند با شهر و… از دیگر آثاری است كه پژوهشگران مباحث شهرپژوهی و تاریخ در مركز «مطالعات فرهنگی خاورمیانهای توكیو» به سامان رسانده و در سال 1383 به فارسی برگردانده شده است.[15]
مجموعه مقالههای سه دوره كنگرۀ تاریخ معماری و شهرسازی ایران در ارگ بم از مهمترین اقداماتی است كه تاكنون در راستای شهرپژوهی در ایران براساس معماری و شهرسازی انجام شده است. این كنگرهها توسط سازمان میراث فرهنگی كشور و به كوشش باقر آیتاللهزاده شیرازی در سالهای 1374، 1378، 1385 برگزار شدند كه مقالههای ارائهشده در سه مجموعه انتشار یافتهاند. این مقالهها پیشینة تاریخی شهرها، پیدایش و تكوین شهرها، عناصر كالبدی و معماری شهرها، شهرنشینی و مفاهیم در پیوند با شهر و شهرنشینی و دیگر موضوعهای شهرپژوهی را دربرمیگیرند.
چنان که در آغاز این نوشتار اشاره شد، دربارۀ تاریخ سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی دورۀ سامانیان نیز پژوهشهای قابل توجهی انجام گرفته است كه از آن میان است پایاننامههای دورۀ دكتری جواد هروی دربارۀ اوضاع سیاسی و اجتماعی آن دوره و محمدرضا ناجی دربارۀ فرهنگ و تمدن اسلامی در دورة سامانیان. پیش از این آثار نیز پژوهشهای برجستهای توسط پژوهشگران این عرصه انجام شده است كه از آن میان است تألیفات ریچارد نلسون فرای به ویژه دربارۀ بخارا و همچنین اثر پژوهشی آدام متز دربارۀ تمدن اسلامی در سدۀ چهارم كه در این آثار به شهر و شهرنشینی این دوره نیز پرداختهاند.
از این گذشته برخی پژوهشهای دیگر در راستای ماهیت شهرهای قلمرو اسلام (مدینه اسلامی) به ویژه در سدههای میانه مورد توجه هستند که در بحث پیرامون منابع تحقیق در بخش تاریخهای محلی و در بحث دربارۀ عناصر کالبدی و مفهوم شهر معرفی شدهاند.
[1] نتیجه کاوشهای باستانشناسان روسی در برخی کتابها منتشر شده است. از آن میان است:
فرم در حال بارگذاری ...
[پنجشنبه 1399-08-01] [ 10:48:00 ب.ظ ]
|