پایان نامه مدیریت درباره وفاداری به برند |
وفاداری به برند
وفاداری به برند را میتواند میزان نگرش مثبتی که یک مشتری نسبت به یک برند دارد تعریف نمود. به عبارت دیگر میزان پایبندی وی به محصول و قصد خرید آینده وی . در حقیقت وفاداری ، تعهد به تکرار خرید در آینده میباشد. آتیلگان در بین ابعاد مختلف ارزش ویژه برند نقش و تاثیر وفاداری را بیشتر از بقیه دانسته و آن را تنها عاملی میداند که بصورت مستقیم بر ارزش ویژه برند تاثیر میگذارد. (Atilgan,2006,240). وفاداری به برند را میتوان بیانگر میزان ترجیحات مشتریان نسبت به یک برند در مقایسه با نزدیکترین رقبا میباشد . این موضوع ریشه در ارزیابی مشتریان نسبت به میزان توان برند در تامین نیازهای آنها میباشد . وفادارای به برند میتواند خود یک مزیت رقابتی و مانعی جهت ورود رقبا بهبازار باشد. (۱۹۹۶,aker) برون[۱] چند سطح از وفاداری را تشریح کردهاست. وفاداری رفتاری به رفتار مشتریان در بازار اشاره دارد که به وسیله گزارش تعداد خرید آنها مشخص میشود . (۱۹۹۸ Keller) و یا تعهد خریدار به خرید مجدد از برند به عنوان انتخاب اول . (۱۹۹۹ Oliver) وفاداری شناختی هنگامی است که در فرایند خرید هنگامیکه مشتری احساس نیاز میکند برند اولین گزینه در ذهن مشتری باشد . به این ترتیب برند باید خود را به عنوان اولین انتخاب در ذهن مشتری نمایان کند ( وفاداری شناختی ) و در نتیجه آن تکرار خرید بوجود آید ( وفاداری رفتاری )آکر میزان قیمت را شاخص اصلی وفاداری میداند . میزان قیمت مقدار مبلغی است که مشتری حاضر است در قبال برند و در مقایسه با برند رقیب با میزان منافع ارائه دهنده مشابه پرداخت کند . این میزان با توجه به ارزیابی مشتری میتواند بالا، پائین ،مثبت و یا منفی باشد .
پایو (۲۰۰۶) انتخاب اول یک برند توسط مشتری را دلیل وفاداری به آن میداند. وی نیز دو بعد وفاداری نگری و رفتاری را برای وفاداری در نظر میگیرد. (Taylor etal, 2004,218)
گیل بیان میکند که وفاداری به برند به صورت مستقیم باعث افزایش ارزش ویژه برند میگردد و سایر ابعاد مدل هم به صورت مستقیم و هم به واسطه وفاداری به برند بر روی ارزش ویژه برند تاثیر میگذارند. یو و دیگران نیز در سال ۲۰۰۰ تحقیقی در کشور کره انجام دادند که نتایج آن این موضوع را تائید میکرد ولی پژوهش آنها که بر روی ۱۲ برند متفاوت و با تاکید بر روی تفاوتهای فرهنگی بین دو کشور کره و ایالات متحده صورت میگرفت میزان تاثیر وفاداری بر ارزش ویژه برند را در این دو بازار متفاوت گزارش کرد.
در مدل ارزش ویژه برند آکر وفاداری به برند به عنوان اهرم تجاری برای کاهش هزینههای بازاریابی قلمداد شده است . آکر همچنین وفاداری به برند را به صورت میزانی که مشتری برای یک برند در مقایسه با برندهای دیگر با مزیتهای مشابه میپردازد و اندازهگیری مستقیم قصد خرید مجدد و یا استفاده مجدد از محصول یا خدمات در آینده تعریف نموده است. (آکر ، ۱۹۹۱،۴۱)
۲-۸-۸-۴ کیفیت ادراک شده
کیفیت ادراک شده ادراک کلی مشتریان نسبت به عملکرد یک محصول یا خدمت با توجه به هدفی که داشته است و نسبت به سایر محصولات رقیب موجود در بازار تعریف شده است. ( زیتم[۲] ، ۱۹۹۸:۸) کیفیت ادراک شده را میتوان یک مزیت رقابتی به حساب آورد . امروزه بسیاری از شرکتها کیفیت مشتریمحور را اساس استراتژیهای خود قرار دادهاند و سعی میکنند رضایت و ارزش مشتری را از طریق بررسی دائم نیازها و خواستههای مشتریان در مورد کیفیت محصول بدست آورند. یک درک مشترک از کیفیت عمومی و شایستگیهای محصول در مقایسه با محصولات رقبا که مشتری را متقاعد به انتخاب برند میکند . زیتمال کیفیت ادراک شده را ادراک مصرف کننده از برتری محصول نسبت به محصول رقیب میداند . (۱۹۹۸,Zeithaml) کیفیت ادراک شده قضاوت کلی مشتریان نسبت به محصول است که با کیفیت عینی محصول متفاوت است . کیفیت عینی به جنبههای فنی و قابل اندازهگیری محصول و فرآیندهای کنترل کیفیت اطلاق میشوند . به دلیل آنکه مشتری توانائی یک قضاوت و ارزیابی دقیق و کامل از کیفیت عینی را ندارد آنها از ویژگیهای سادهتر و ذهنی استفاده میکنند که فکر میکنند بیانگیر کیفیت محصول میباشد.( ۱۹۹۸,Zeithaml) همچنین مشتریان از ویژگیهای ذهنی جهت پیبردن به کیفیت یک محصول ناشناخته استفاده میکنند. بنابراین میتوان نتیجه گرفت شناخت خصوصیات ذهنی مرتبط با کالا جهت بررسی ارزش ویژه برند مهم میباشد. کیفیت ادراک شده به عوامل ذاتی و بیرونی تقسیم میشود . عوامل ذاتی جنبههای فیزیکی و یا ظاهری محصول میباشند و عوامل بیرونی سایر جنبههای مانند قیمت ، بسته بندی ، نام تجاری تعریف شدهاند . (۱۹۹۷ Steenkamp,1988 Zeithaml) آکر نیز در تعریفی مشابه کیفیت ادراک شده را به صورت درک مشتری از کیفیت کلی و یا برتر محصول و یا خدمت با توجه به هدف مورد نظرش در مقایسه با گزینههای دیگر تعریف کرده است. وی همچنین بیان میدارد که کیفیت ادراک شده از پنج طریق میتواند بر ارزش ویژه برند تاثیر میگذارد :
- میتواند دلیلی برای خرید برند باشد.
- تمایز و جایگاه یابی.
- جلب علاقه اعضاء کانال توزیع به استفاده از محصول یا کیفیت ادراک شده بالاتر.
- اضافه پرداخت مبلغ.
- توسعه برند. ( آکر ۱۹۹۵،۷۱)
[۱] - Brown
فرم در حال بارگذاری ...
[دوشنبه 1400-03-03] [ 03:00:00 ب.ظ ]
|