ارشد بررسی جرائم زیست محیطی و مجازات آنها |
فصل سوم – كارخانجات و كارگاهها و نیروگاهها 76
فصل چهارم – منابع تجاری، خانگی و منابع متفرقه 79
فصل پنجم – مجازاتها 80
فصل ششم – مقررات مختلف 82
گفتار چهارم : آلودگی جنگل ها و مراتع و باغ ها 84
گفتار پنجم :آلودگی صوتی 86
گفتار ششم :آلودگی ناشی از زباله هاو پسماندها 87
گفتارهفتم :آلودگی شیمیایی و هستهای 88
گفتارهشتم :آلودگی ناشی از پسماندها 89
مبحث دوم :عنصر مادی جرم 90
گفتار اول: رفتار مرتكب 93
بند اول- فعل 93
بند دوم – ترك فعل 94
گفتار دوم- موضوع جرم 95
گفتار سوم: وسیله 96
گفتار چهارم: نتیجه 96
گفتار پنجم :رابطه سببیت 97
مبحث سوم : عنصر معنوی جرم 97
گفتار اول :جرم عمدی 103
بند اول : جرم عمدی مقید 103
گفتار دوم : جرم غیرعمدی 105
مبحث اول: قابل گذشت بودن یا غیر قابل گذشت بودن جرم تهدید علیه بهداشت عمومی 106
مبحث دوم :تکمیلی یا تبعی بودن جرم تهدید علیه بهداشت عمومی 108
مبحث سوم: شرکت در جرم تهدید علیه بهداشت عمومی 111
مبحث چهارم: معاونت در جرم تهدید علیه بهداشت عمومی 112
مبحث پنجم : تعدد جرم تهدید علیه بهداشت عمومی 114
مبحث ششم: موقعیت جرایم تهدید علیه بهداشت از نظر مطلق و مقید بودن 114
بخش سوم: مجازات جرایم تهدید علیه بهداشت عمومی و مرجع رسیدگی کننده 116
فصل اول: مجازات جرایم تهدید علیه بهداشت عمومی 116
مبحث اول : تعریف مجازات و انواع آن در حقوق جزای ایران 117
مبحث دوم : مجازات های تهدید علیه بهداشت عمومی 122
مبحث سوم :تخفیف مجازات 127
مبحث چهارم:تعویق صدور حکم 129
مبحث پنجم :تعلیق اجرای مجازات 129
مبحث ششم: توبه مجرم 130
مبحث هفتم:عفو 132
مبحث هشتم: مرور زمان 133
فصل دوم: دادگاه صالح به رسیدگی 134
نتیجه گیری: 137
پیشنهاد: 139
منابع 140
مقدمه:
محیط زیست موضوعی است كه هر چنداز دیرباز مورد توجه بشر و اجتماعات گوناگون انسانی بوده است؛ اما به اهمیت و جایگاه والای آن همانند امروز عنایت نشده است و اكنون نیز آن چنان كه باید مورد حمایت و حفاظت قرار نگرفته است. در چند دهه گذشته، به ویژه چند سال اخیر، به تدریج آگاهی مردم جهان درباره خطراتی كه محیط زندگی آنان را تهدید میكند، فزونی یافته. در همین راستا، انجمنها و گروهها و سازمانهای طرفدار محیط زیست تشكیل شدند و به گونه فعال و مستمر با علل و عوامل مخرب زیست محیطی به مبارزه برخاستند. این تشكیلات موسوم به سبزها و یا صلح سبز و مانند آن تلاش میكنند تا توجه مردم جهان را بیش از پیش به واقعیات زیست محیطی و لزوم حمایت از آن در جهت حفظ و استمرار نسل بشر و دیگر موجودات و منابع طبیعی موجود جهان، جلب كنند. در ایران نیز، از چندی پیش این اقدامات آغاز شده است و باید همواره بر گستره آن افزوده شود تا جایی كه تلاش آنان در كنار كوششهای دیگر مسئولان و مبادی ذیربط قانونی، قضایی و اجرایی و هم گاهی طبقات گوناگون اجتماعی، منجر به كاهش هر چه بیشتر آلودگیهای زیست محیطی و افزایش بهبود و بهسازی محیط زیست كه در بهداشت محیط و سلامت آن، به ویژه تندرستی مردم، اثر و افرو عمیق دارد؛ گردد.
در دین مبین اسلام در كنار دستورات عبادی و فقهی، در زمینة بهداشت و نظافت نیز تعلیمات فراوانی به چشم میخورد علاوه بر تأكید دین اسلام بر رعایت نظافت و
یک مطلب دیگر :
چهار اشتباه خطرناک و اساسی در ارتباطات زناشویی
بهداشت، پیشوایان معصوم نیز با كردار و رفتار خود عملاً مشوق این صفات حسنه بودند. نكتة قابل توجه در این زمینه آن است كه دستورات بهداشتی و نیز تعلیمات دین اسلام در مورد درمان بیماران و پیشگیری از بیماری ها غالباً جنبة اخلاقی دارد و به صورت آداب و اخلاق اجتماعی یا فردی در كتاب های اخلاق ذكر شده است. به عبارت دیگر جرایم بهداشتی، درمانی و دارویی در حقوق جزای اسلامیبه تصریح بیان نشده و مجازات مشخصی نیز برای آن تعیین نشده است . بر همین اساس امروزه نیز این جرایم در شمار جرایم تعزیری قلمداد میشود. با وجود این، به دلیل اهمیت مسأله بهداشت و سلامت جامعه و نیز امر درمان و مداوای بیماران، نظارت بر این امور از صدر اسلام مورد توجه خلفا و زمامداران اسلامیقرار گرفت.
محیط زیست به معنای عام شامل کل منابع طبیعی تجدید شونده شامل جنگلها.مراتع.منابع آبی و….بوده وطیف وسیع وگسترده ای از تعاریف تخصصی مربوطه رادر بر می گیرد که همین امر در تفسیر ماهوی مربوطه به معنای قانونی محیط زیست اشکال هایی رابوجودآورده چرا که همین متن حقوقی محیط زیست را بصورت جامع ومانع تعریف نکرده است وقوانین موجود تعریفی از آن ارائه نداده اند بلکه در آنها از محیط زیست در رابطه با سه عنصر طبیعت .منابع طبیعی .شهر ومناظر سخن گفته است که در این راستا می توان به برخی از قوانین ومقررات موضوعه مانند قانون حفاظت وبهسازی محیط زیست .قانون حفاظت وبهره برداری از جنگلها ومراتع کشور .قانون شکار وصید .قانون نحوه جلوگیری از آلودگی هوا .قانون شهرداری و…. اشاره نمود.
جرم زیست محیطی هر نوع فعلی یا ترک فعلی را گویند که باعث ورود آسیب وصدمه شدید به محیط زیست وبه خطر افتادن جدی وسلامت بشر می شود.
حقوق محیط زیست ومنابع طبیعی به واسطه ارتباط تنگاتنگ با علوم وتکنولوزی عمیقا تحت تاثیر آنها قرار گرفته وبه همین علت درک مسایل آن مستلزم اطلاعات اولیه در محیط زیست است .
در حقیقت در حقوق محیط زیست از یک سری نوآوری بدیع سود جسته وبه همین سبب خود را عندالزوم با تکنیک های جدید تطبیق می دهد وقوانین ومقررات نظارتی در زمینه حفظ محیط زیست ومنابع طبیعی به شکل دستورهای تکنیکی ودر قالب یک سری استاندارد های خاص بیان می گردد.
با توجه به مفهوم رایج ومتداول محیط زیست که بیان کننده کلیه فعالیتها ورابطه متقابل بین انواع موجودات زنده از جمله انسان با محیط پیرامونشان می باشد این نتیجه حاصل می گردد که حقوق محیط زیست علاوه بر تحت پوشش قرار دادن تمام رشته های مختلف حقوق کلاسیک شامل حقوق خصوصی .حقوق عمومی .حقوق بین الملل وآن قسمت از حقوق را که سعی دارد مفهوم محیط زیست را در تمامی قسمتهای حقوقی وارد کند را نیز در بر می گیرد .به همین دلیل حقوق کیفری محیط زیست جزئی یا کلی شامل بخشهای متعدد از مقرراتی می شود که یا با با ملاکهاومحک های تاسیس ویا بامحکهای مادی وتعریف محیط زیست تاکید دارند.
بی تردید اهمیت وجایگاه حقوق محیط زیست به بهترین شکل آن در اصل پنجاهم قانون اساسی متبلور شده وپیام آور این مهم می باشد که مسایل زیست محیطی یک امر کاملا فرابخشی بوده ومی بایست کلیه آحاد جامعه علی الخصوص سازمان ها ودستگاها هر یک به فرا خور توان وکارائی تشکیلات خود در حفظ ونگهداری از محیط زیست بعنوان یک وظیفه عمومی از هر فعالیتی که باآلودگی ویا تخریب غیر قابل جبران محیط زیست همراه باشد.
حفظ محیط زیست و توجه به مسائل زیست محیطى به خصوص در دوران جنگ یكى از موضوعهاى مهم جهانى و دغدغه برانگیز بشر معاصر و مدافعان حقوق بشر است؛ زیرا بهره بردارى از طبیعت، حفظ كرامت انسانى و تحقق امنیت و عدالت، توسعه و رشد نسلهاى آینده رابطه بسیار نزدیك با حفظ محیط زیست و مسائل زیست محیطى دارد، و هر گونه آسیب و تخریب طبیعت بر زندگى سالم انسانى اثر گذار است. چنان كه امروز همه شاهدند كه افت شدید مسائل زیست محیطى ابعاد گوناگون زندگى بشر را به خطر انداخته است. این خطر زمانى شدت بیشترى یافت كه دو جنگ ویرانگر جهانى در زندگى بشر معاصر رخ داد و استفاده از انواع سلاحهاى مدرن با قدرت تخریبى بسیار بالا با شیوهها و تاكتیكهاى غیر بشرى، حیات طبیعى انسانها را به مخاطره افكند.
امروزه همه اذعان دارند كه آثار سوء جنگها بر طبیعت و محیط زیست از هر عامل دیگر خطرناكتر است؛ زیرا در جنگها حس ضربه زدن و پیروزى یك طرف منازعه بر طرف دیگر و تمایل شدید به انتقام جویى با استفاده از سلاحهاى ویرانگر، به تدریج به وجود مىآید و با دادن تلفات و ضایعات، این حس روز به روز شدت بیشترى مىیابد تا جایى كه دو طرف منازعه هر گونه پایبندى به اصول انسانى و بشرى را فراموش مىكنند، و بى رحمانهتر از حیوانات درنده به جان یكدیگر حمله مىبرند؛ حتى زندگى و حیات طرفهاى به دور از منازعه را به خطر مىاندازند و موجب زیان عظیم بر محیط زیست مىشوند؛ تا جایى كه خسارت جنگها بر زندگى انسان و محیط زیست، بشر را به تدریج وادار كرد تدبیرى بسنجد و راهكارى بجوید، تا شاید بتواند جنگها را تا حدودى مهار كند و استفاده از سلاحهاى كشتار جمعى و تاكتیكهاى غیر انسانى را محدود كرده و طرفهاى درگیر را ملزم به مراعات حال زنان، كودكان، سالخوردگان، اسیران، مجروحان و غیر نظامیان كند و مانع تخریب محیط زیست بشود. از این رو، بحث حمایت از محیط زیست در جنگها جزو مسائل و موضوعهاى حقوق بین الملل و حقوق بشر قرار گرفت، و در این زمینه فعالیتها و همكاریهاى بین المللى به وجود مىآمد.
بررسی سابقه قانون گذاری در خصوص مسائل زیست محیطی در کشورها حاکی از آن می باشد که اولین قوانین ومقررات مرتبط مانند مواد 179و189 قانون مدنی مصوب 18/2/1307)قانون شکار (مصوب 4/12/1335)وقانون شکار وصید (مصوب 16/3/1346)صرفا در ارتباط با محیط زیست طبیعی بوده واولین قانون جامع که بطور نسبی در خصوص کلیه ابعاد محیط زیست که تغییرات ساختار تشکیلات سازمان حفاظت محیط زیست را نیز در پی داشت به تصویب رسید قانون حفاظت وبهسازی محیط زیست در مورخ 28/3/1353 می باشد خودداری نمایند.
در قانون برنامه اول توسعه .جهت جلوگیری از آلودگی محیط زیست وجبران خسارت وارده راهکارخاصی در قالب تبصره 13 این قانون لحاظ گردیده .بطوریکه یک در هزار در آمد حاصل از فروش تولیدات کارخانجات وگارگاههای کشور به امر اختصاص یافته و با توجه به اهمیت موضوع با پایان مدت اعتبار قانون اول توسعه .موضوع در بند (د)ماده 45 قانون وصول برخی از درآمدهای دولت ومعرف آن در موارد معین تکرار گردید.
فرم در حال بارگذاری ...
[سه شنبه 1399-07-29] [ 05:20:00 ب.ظ ]
|