پوسته برنج و عدم استفاده از مالچ و فاکتور دوم تراکم کاشت های مختلف شامل 4تراکم  12،14،16و20بوته در متر مربع بود. خصوصیات مورد بررسی عبارت بودند از: ارتفاع بوته، عملکرد قسمتهای هوایی بوته، عملکرد غلاف سبز، عملکرد غلاف خشک، عملکرد دانه سبز، عملکرد دانه خشک، تعداد غلاف سبز در بوته، تعداد غلاف خشک در  بوته، تعداد دانه در غلاف خشک، شاخص برداشت سبز و شاخص برداشت خشک.تجزیه واریانس صفات موردبررسی نشان دادکه اثرمالچ بربیشترخصوصیات موردبررسی معنی دارنبود.امااثرتراکم کاشت برعملکرد  قسمتهای هوایی بوته، عملکرد غلاف خشک، عملکرد  دانه سبز، تعداد غلاف سبز در هر بوته، تعداد غلاف خشک در بوته در سطح 1 درصد معنی دار بود. اثر متقابل مالچ در تراکم کاشت نیزبرکلیه صفات موردارزیابی معنی دار نبود.

مقدمه

نیاز بشر به انرژی  به طور متوسط روزانه معادل 2800کالری است. در کشورهای توسعه یافته مصرف روزانه کالری 3500 و در کشورهای جهان سوم این میزان به 2200 کالری برای هر فرد  کاهش می یابد. کمبود پروتئین نیز در تغذیه میلیون ها نفر  انسان در کشورهای رشد نیافته امروزه یکی از  مشکلات حاد تغذیه ای  محسوب می شود. دانه حبوبات به عنوان یکی از مهمترین منابع گیاهی غنی از پروتئین  بعد از غلات دومین منبع مهم غذایی انسان به شمار می رود. لوبیا از مهم ترین عضو خانواده حبوبات به شمار می آید و با داشتن حدود 12 تا 32درصد پروتئین حدود نصف  سطح زیر کشت  حبوبات در ایران را به خود اختصاص داده است. سطح کشت لوبیا در گیلان سه هزارو793 هکتار می باشد، که بطور متوسط از این اراضی شش هزار و 200تن محصول برداشت می شود. تاریخ کشت لوبیا  بسیار مهم است و باید  به گونه ای تنظیم شود که دمای خاک  در زمان  کاشت از  18 درجه سانتی گراد کمتر نبوده است و مرحله حساس رشد آن یعنی گلدهی با گرما و خشکی مواجه نشود. همچنین زمان رسیدن

 محصول با سرمای پاییزه برخورد نکند. لوبیا در گیلان در دو فصل بهار(اواسط اسفند تا  اوایل فروردین) و پاییز(اواسط شهریور تا  اوایل مهر)کشت می گردد، این گیاه در کشت دوم نیز مورد استفاده قرار می گیرد. گیاه لوبیا به شرایط  آب و خاک خیلی حساس بوده و عملکرد  آن حتی در دوره های کوتاه مدت کمبود آب صدمه می بیند. این گیاه از مرحله سبز شدن تا قبل از مرحله گلدهی حساسیت کمتری به کمبود  آب دارد، اما پس از  شروع مرحله گلدهی نیاز آبی آن بسیار  زیاد می شود. لوبیا  به آب نسبتاً زیادی احتیاج داشته و باید هر هفته مزرعه آن آبیاری شود خشکی و کم آبی از مهمترین عواملی هستند که تولید لوبیا را محدود ساخته و در بیشتر موارد منجر به کاهش عملکرد آن می گردد. یکی از راههای کاهش مصرف آب، کاهش تبخیر و تعرق می باشد. با ایجاد مالچ بر روی سطح خاک می توان تبخیر و تعرق  را کاهش داد. مالچ را می توان پوشش غیر زنده نامید که به حفظ رطوبت خاک، ممانعت از سله بستن، نزول دمای خاک،کاهش فرسایش  اصلاح اراضی  زیرکشت، ایجاد فشار بر جوانه زنی و عدم استقرار علف های هرز و تولید گیاهان زراعی با ارزش و کیفیت کمک می نماید و دارای انواع مختلفی است. مالچ دارای فواید بسیار زیادی می باشد که منجر به افزایش  عملکرد  و زودرسی محصولات می گردد. در تولید  محصولاتی با کیفیت بالا، کنترل جهت علفهای هرز و همچنین مدیریت حشرات موثر است. مالچ در بالای بستر کاشت به روییدن سالم تر، فراوانی بیشتر محصولات در یک دوره زمانی کوتاه کمک می کند و گیاهان به صورت مستقیم از میان سوراخ های حفر شده در پلاستیک خارج می شوند. امروزه یکی از بزرگ ترین دغدغه های بخش کشاورزی در کشور کمبود آب و هجوم علف های هرز در زراعت است و در این ارتباط استفاده از تکنیک مالچینگ یکی از  بهترین  راهکارهای موثر در بالابردن تولید، افزایش عملکرد  در واحد سطح می باشد. از آن جایی که میزان دسترسی به منابع مورد استفاده یک گیاه از جمله تشعشع خورشیدی،

یک مطلب دیگر :

دلایل روی­ آوری به عرضه عمومی

 آب قابل استفاده و مواد غذایی همگی ارتباط زیادی با تراکم گیاهی دارند، تنظیم تراکم گیاهی بر اساس میزان قابلیت  دسترسی به این منابع و وضعیت  سایر عوامل تولید چه بالا بردن عملکرد در واحد سطح حائز اهمیت خواهد بود، تراکم گیاهی از جمله عواملی است که بر روی خصوصیات مورفولوژیک و  فیزیولوژیک، عملکرد و اجزای عملکرد در گیاهان زراعی  موثر می باشد. امروزه توصیه می شود که فاصله  بوته ها را تا حد ممکن باید تقلیل داد. این امر کمک می کند تا بوته های گیاه زراعی زودتر فضا را پر کرده و سایه ایجاد کند. این تحقیق با اهداف تعیین بهترین تراکم کاشت  جهت دستیابی به رشد و عملکرد مطلوب در گیاه لوبیا، ارزیابی تاثیر استفاده از مالچ  بر روی صفات مختلف در گیاه لوبیا، مشخص نمودن اثر تراکم کاشت بر روی رشد و عملکرد لوبیا و تعیین تأثیر مالچ بر روی رشد و عملکرد در گیاه لوبیا درشهرستان آستانه اشرفیه مورد بررسی قرار گرف

2-1   تاریخچه   و مبدا لوبیا   

لوبیای معمولی به نام های مختلف لوبیا فرانسوی یا لوبیا سبز می شود و شامل 220گونه است.20  گونه زراعی آنها برای تولید غلاف سبز یا بذر خشک بیشتر مورد کشت و کار قرار می گیرد و اغلب در مناطق گرمسیری دنیا انتشار یافتند. مبدأ لوبیا معمولی احتمالاً بخش های حاره آمریکای جنوبی در مکزیک و گواتمالا است. لوبیا 7-4 هزار سال قبل از میلاد مسیح در مکزیک و بین 3-1هزار سال قبل از میلاد مسیح توسط بومیان آمریکا کشت و کار می شده، که با  کشف قاره آمریکا زراعت در آن دنیا گسترش پیدا کرده است(مجنون حسینی،1387). اصل پیدایش لوبیا در آمریکاست و در نتیجه در قرن 19 به دنیا معرفی شده است و بیش از  چهار قرن است که در سراسر جهان مصرف می شود. (Martinez,2003). شناخته لوبیا در بسیاری از کشورهای پیشرفته از قبیل آمریکای لاتین، آفریقای شرقی و مرکزی از محصولات  عمده زراعی هستند.

لوبیا مهم ترین گونه لگوم توزیع شده در دنیاست و بیش از نود درصد  تولیدات سطوح(بعد از گندم و ذرت) را تصرف کرده است(Meclean,2004, .Broughton et al. 2003,.Zhang etal,2008). در دنیا تاکنون چهل هزار ژرم  پلاسم  لوبیا جمع آوری شده که اکثر آنها به دو منطقه  خشک و مرکز پیدایش  آمریکای جنوبی  و مرکز تعلق دارند. بزرگترین تولیدکننده لوبیا در دنیا کشورهای هندوستان، آمریکا، برزیل و  مکزیک هستند که در بین انواع گونه ها لوبیا معمولی خشک و لوبیا سبز بیشترین توجه را به  خود معطوف داشته اند. لوبیا در پنج قاره جهان کشت می شود و با داشتن 25-22 درصد پروتئین و 58-56 درصد کربوهیدرات در بسیاری از کشورهای در حال توسعه به عنوان یکی از منابع مهم پروتئین گیاهی محسوب می شود(مجنون حسینی،1387).

 

2-2  کشت لوبیا در جهان

سطح کشت لوبیا در جهان در سال 2012، 78/28 میلیون هکتار گزارش شده است. در این سال آسیا عمده 49/14 درصد، آمریکای شمالی 80/0 درصد، آمریکای جنوبی41/3 درصد اروپا 26/0 درصد، آفریقا19/7 درصد و اقیانوسیه 06/0 درصد از سطح کشت جهانی را به خود اختصاص داده است. از میان کشورهای تولیدکننده لوبیا، هند با سطح کشتی معادل 1/9 میلیون  هکتار مقام اول را دارد و پس از آن میانمار با 84/2 میلیون هکتار، برزیل با 72/2 میلیون هکتار و چین با 96/0 میلیون هکتار در رتبه های  بعدی قرارمی گیرند(فائو،2013).

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...