ادبیات فارسی فرایند نوستالژی در شعر نادر نادر پور ... |
1-7- تعریف واژهها و اصطلاحات فنی و تخصصی. 8
1-8- روش شناسی پژوهش… 9
1-9-.. ابزار گردآوری دادهها 11
1-10- جامعه آماری، روش نمونهگیری و حجم نمونه 11
فصل دوم(بررسی شرایط فرهنگی، اجتماعی و سیاسی روزگار غزالی و مولوی)
2-1- بررسی شرایط و اوضاع سیاسی اقتصادی و فرهنگی دوران غزالی. 14
2-2- غزالی در دستگاه سلجوقیان. 16
2-2-1- امتیازات دوران غزالی 17
2-2-2- دوره اول زندگی غزالی 18
2-2-3- غزالی بر مسند نظامیه 19
2-2-4- دوره دوم زندگانی غزالی. 20
2-2-5- در طلب حقیقت.. 20
2-6- بررسی شرایط و اوضاع فرهنگی، اجتماعی و سیاسی دوران مولوی. 22
2-6-1- اوضاع اجتماعی قرن هفتم هجری. 23
2-6-2- اشعار مذهبی. 25
2-6-3- اوضاع علمی قرن هفتم هجری. 25
فصل سوم(در احوال و اندیشه ها و آثار غزالی و مولوی)
3- مدخل. 28
3-1- بررسی ماهیت ادبیات تطبیقی. 29
3-2- مكاتب ادبیات تطبیقی. 32
3-2-1- مكتب ادبیات تطبیقی امریكایی. 33
3-3- مكتب سوم؛ ادبیّات تطبیقی ماركسیستی. 34
3-4- ادبیات تطبیقی در ایران معاصر. 35
3-5- بررسی رویکرد گرایی احمد غزالی و مولوی در آثار خود 37
3-6- بررسی زندگینامه و شرح مختصر سبک ادبی مولوی و احمد غزالی. 39
3-6-1- احمد غزالی. 39
3-6-2- جلالالدین محمد بلخی. 40
3-7- ویژگی شعر مولوی/ سمبولیسم. 41
3-7-1- تازگی تصویرها 41
3-7-2- باطن نگری و تصویر اعماق. 42
فصل چهارم(عاشقانه ها و عارفانه ها در اندیشه احمد غزالی و مولوی)
4-1- مدخل. 46
4-2- تحلیلی از عرفان. 46
4-3- اندیشه های عرفانی احمد غزالی. 47
4-3-1- عرفان غزالی. 49
4-3-2- سماع در سوانح العشاق. 51
4-4- اندیشه های عرفانی مولوی. 55
4-4-1- سماع، رهایی از تعلقات در مثنوی مولوی. 58
4-4-2- بررسی دیگر صور عرفان در اندیشه مولوی در مثنوی. 61
4-4-2-1- وحدت ازدیدگاه مولوی. 61
4-4-2-2- اتصال حق با اشیاء 61
4-5- دیدگاه فلسفی مولوی. 62
4-5-1- انسان و جهان از منظر مولوی. 63
فصل پنجم(بررسی جایگاه عشق در اندیشه مولوی و احمد غزالی)
پیشگفتار 66
5-1- ﻣﻜﺘﺐ ﺳﻜﺮ ﻳﺎ ﻋﺸﻖ. 66
5-2- بررسی تجلی عشق در مثنوی مولوی. 67
دوم: عشـق یا عشـق حقیقی که غزلیّات و اشعار عارفانه، تجلیّات آن است و به تعبیر اقبال لاهوری. 69
5-4- بررسی تجلی عشق در سوانح العشاق احمد غزالی. 72
5-5- تصوف غزالی. 78
5-6- حكایت.. 82
5-7- عقل از منظر غزالی و مولوی. 84
5-8- مقایسه تطبیقی اندیشه های غزالی با مولوی. 84
5-9- مقایسه عرفان و زهد در اندیشه های غزالی و مولوی. 87
5-9-1- غزالی. 87
5-9-3- غزالی. 88
5-9-4- مولوی. 89
نتیجه گیری پژوهش… 90
– عرفان غزالی. 93
– اندیشه های عرفانی مولوی. 94
– بررسی تطبیقی عشق در اندیشه غزالی و مولوی. 94
غزالی و عشق. 94
منابع… 97
چکیده
یکی از مباحثی که در پژوهشهای ادبی به صورت گسترده مورد نظر محققین قرار داشته، طرح پژوهشهای مقایسهای به منظور تبیین مضامین مشترک و متضاد آراء و نظرات ادبا و شعرای معاصر و کلاسیک بوده است. احمد غزّالی و مولوی جلالالدین بلخی، بخصوص در رابطه با اندیشههای عرفانی و عاشقانه از مهمترین رهیافتهایی بوده که مد نظر تحقیقی قرار داشته است. این پژوهش به دنبال بررسی و مقایسه اندیشههای احمد غزالی در سوانح العشاق با مثنوی معنوی مولوی بوده است. روش انجام پژوهش توصیفی، تحلیلی و روش گردآوری اطلاعات به صورت کتابخانهای و استفاده از ابزار فیش برداری بوده است. هر دو شاعر اهل سلوک بوده و انسان در نگاه ایشان، اشرف مخلوقات است تجلی گه راز خداوندی است. کمال انسان، عشق به خدا و اتصال و راه آن، دل انسان است. مکتب و مذهب ایشان بنابر تجلی است و جهان تجلی گاه حق تعالی است. احمد غزّالی در كتاب سوانح سعی در نشان دادن گوشههایی از حقیقت عشق داشته است، امّا لحن كلام او اثر او را، از همان آغاز، در مقام یك اثر شاعرانه و استنباطی فردی و بیانناپذیر از عشق و احوال روانی مترتّب بر آن معرفی میكند. او «عبارت» را در سخن خود به منزله «اشارت» به معانی متفاوت میشمارد كه برای مخاطبی كه ذوقش آن را ندارد ناشناخته میماند. و در سراسركتاب عباراتِ اشارتگونه او با تصویر وآیه و حدیث و شعرآمیخته است تا شاید حجاب اشارتهای او را لطیفتر كند اما، طریقت مولوی بر «عشق» که رهایی از خودی است و بر «سماع»- که نزد وی نشانۀ شعور به عشق محسوب میشد- مبتنی است البته در بین صوفیه بیسابقه هم نیست اما تردید فقها در اینکه سماع با شریعت توافق داشته باشد موجب میشد که آنها اصل طریقت را در نزد او بدعت بشمرند و اقدام او را در آنچه بر وفق اقتضای طریقت برای هدایت و ارشاد خلق توصیه والزام میکرد غیر قابل قبول تلقی نمایند.
کلمات کلیدی: احمد غزالی، مثنوی معنوی مولوی، عشق، عرفان، سماع، مقایسه.
مقدمه
با گذری بر ادبیات کلاسیک زبان فارسی، به وضوح میتوان به رویکرد تقریباً مشابه شعرا در سرایش اشعار خود با الهامگیری از برخی مضامین نظیر طبیعت، عشق، عرفان، مسائل اجتماعی و… اشاره داشت که با الگو نهادن این مضامین به عنوان مقصد شعر، توانستهاند بر بسیاری از صنایع ادبی، عناصر شعر و قابلیتها و استعدادهای نهفته و درونی شاعر در کنارهم قراردادن کلمات، مجموعه آثار ارزشمندی را به مخاطبان خود عرضه نمایند (محقق، 1388).
مضامین مورد استفاده شعرا نه تنها نشان از جایگاه آنها نزد شاعر و تبیین کننده م کنونات ذهنی و قلبی وی میباشند، بلکه با دارا بودن خاستگاه اجتماعی، توانستهاند همراه با زیبایی بیان در بین خیل زیادی از توده مردم از جایگاه رفیعی برخوردار باشند(شفیعی كدكنی،1380،112).
از جمله این شعرای نامی که نه تنها در محدوده سرزمینی، بلکه در ورای این حدود و به دلیل زیبایی و گیرایی در سایر ملل طرفدارن زیادی را در برداشته باشند، میتوان به شعرایی همچون احمد غزالی و مولوی اشاره داشت. مولوی از برجستهترین شعرای سده هفتم هجری است که توانسته با سرایش اشعار با مضامین عارافانه با ایجاد سبک و روش خود در ادبیات غنی ایران زمین، الگوی ادبی سایر شعرا و ادیبات مبدل گردد (فرزاد، 1386،42).
از طرفی در آثار احمد غزالی میتوان به دیدگاههای جامع و آرای غـزالی دربارهی عشق، عاشق، معشوق و ارتباط مـیان آن اشاره داشت. از اهمیت زاید الوصف آثار غزالی این است که سبک وی و نوع نگرش وی به عشق و عرفان بر آثار بعد از خود تأثیر بسیاری نهاده است (دشتی: 53، 1388).
احمد غزالی در برخی از آثارش نظیر كتاب سوانح سعی در نشان دادن گوشههایی از حقیقت عشق داشته است، امّا لحن كلام او اثر او را، از همان آغاز، در مقام یك اثر شاعرانه و استنباطی فردی و بیانناپذیر از عشق و احوال روانی مترتّب بر آن معرفی میكند. او «عبارت» را در سخن خود به منزله «اشارت» به معانی متفاوت میشمارد كه برای مخاطبی كه ذوقش نبود ناشناخته میماند و در سراسر كتاب عبارات اشارت گونه او با تصویر و آیه و حدیث و شعر آمیخته است تا شاید حجاب اشارتهای او را لطیفتركند (چاوشی:199، 1384).
اما، در طریقت مولوی، عشق سری است نهانی و اکسیری جاودانی از حسن و جمال بیمنتهای ربانی بر دل و جان آدمی آن چه بیش از هر چیز در این غزلیات شورانگیز برجستگی دارد و میتوان آن را محور معانی در اشعار مولوی دانست، شور و حال و نغمه و نالههایی است که از گوهر پاک «عشق» برآمده و آتش به همه عالم زده و دل و
دین از همه هوشیاران ببرده است: «مطرب عشق عجبساز و نوایی دارد// نقش هر پرده که زد راه به جایی دارد».
صورت موزون و متعادل طریقت در واقع صورت یک شیوة ترتیبی مبنی بر عشق به خدا است با رعایت تمام آداب شریعت که به قول مولوی جایی تقلیل در طعام، اجتناب از زیادت کلام، احتراز از اختلاط با انام، التزام خلوت و عزلت در حد متعادل، کثرت صوم، قلّت نوم و ذکر علیالدوام از آنجمله آداب است (زرینکوب:85، 1373).
از مهمترین و برجستهترین آثار احمد غزالی کتاب سوانح العشاق و از آثار مولوی میتوان به مثنوی معنوی اشاره داشت. تاکنون در رابطه با بررسی تطبیقی این دو کتاب به صورت پژوهشی صورت نگرفته و این پژوهش قصد داشته به این مطالعه بپردازد.
تاثیرپذیری دو شاعر پارسیگوی از همدیگر همواره زمینههایی را برای بررسی همانندی فراهم کرده است. به عبارت دیگر شعر فارسی در تمام دورههای تاریخی انعکاس دهنده واقعیتهای اجتماعی آن دوران به شمار میرفتهاند (حسین پور، 1384،15).
به منظور انجام کار پژوهشی در رابطه با موضوع بررسی تطبیقی سوانح العشاق احمد غزالی و مثنوی معنوی مولوی، به بررسی و فیشبرداری از نمونه اشعار این دو شاعر و تفسیر آنها میپردازیم. روش گردآوری مطالب در این پایاننامه به این صورت است که مطالب که در پنج فصل گردآوری شده است که درفصل اول کلیات پژوهش بیان میشود. در فصل دوم آن به بررسی شرایط فرهنگی، اجتماعی و سیاسی روزگار غزالی و مولوی پرداخته میشود. در فصل سوم به موضوع احوال و اندیشهها و آثار غزالی و مولوی پرداخته شده است. سپس در فصل چهارم عاشقانهها و عارفانهها در اندیشه مولوی و احمد غزالی بیان شده است ودر فصل پنجم بررسی جایگاه عشق در اندیشه مولوی و احمد غزالی و نتیجهگیری بیان میشود.
***ممکن است هنگام انتقال از فایل اصلی به داخل سایت بعضی متون به هم بریزد یا بعضی نمادها و اشکال درج نشود ولی در فایل دانلودی همه چیز مرتب و کامل و با فرمت ورد موجود است***
متن کامل را می توانید دانلود نمائید
چون فقط تکه هایی از متن پایان نامه در این صفحه درج شده (به طور نمونه)
ولی در فایل دانلودی متن کامل پایان نامه
با فرمت ورد word که قابل ویرایش و کپی کردن می باشند
موجود است
تعداد صفحه : 108
قیمت : 14700 تومان
فرم در حال بارگذاری ...
[جمعه 1399-08-09] [ 05:29:00 ب.ظ ]
|