تاثیر تیمار کلسیم بر عمر پس از برداشت میوه گوجه فرنگی ... |
دانشگاه صنعتی اصفهان
دانشکده کشاورزی
پایان نامه کارشناسی ارشد علوم باغبانی
عنوان:
تاثیر تیمار کلسیم بر عمر پس از برداشت میوه گوجه فرنگی رقم “دافنیس”
استاد راهنما:
دکتر علی اکبر رامین
برای دیدن جزییات بیشتر و دانلود پایان نامه اینجا کلیک کنید
برای رعایت حریم خصوصی نام نگارنده پایان نامه درج نمی شود
(در فایل دانلودی نام نویسنده موجود است)
تکه هایی از متن پایان نامه به عنوان نمونه :
(ممکن است هنگام انتقال از فایل اصلی به داخل سایت بعضی متون به هم بریزد یا بعضی نمادها و اشکال درج نشود ولی در فایل دانلودی همه چیز مرتب و کامل است)
چکیده:
گوجهفرنگی یکی از سبزیجاتی است که به صورت تازه در جهان امروز مصرف میگردد. گوجهفرنگی یک منبع غنی از فیبر، ویتامین آ، ث و لیکوپن میباشد و مطالعات انجام گرفته نشان میدهد که نقش بسیار مهمی در تغذیه انسان دارد. بدلیل فسادپذیری بالای گوجهفرنگی، نمیتوان آن را برای مدت طولانی نگهداری کرد ولی با استفاده از تکنولوژی پس از برداشت میتوان تاحدودی این فسادپذیری را کنترل نمود. کلسیم یک ماده غذایی مهم و ضروری گیاه است که نقش فعالی در دیواره سلولی ایفا میکند همچنین یک پیغام بر ثانویه است که نقش محوری را در تنظیم عملکرد فیزیولوژیکی در میوهها، سبزیها وگلها در دوره پس از برداشت دارد. به نظر میرسد کلسیم ماده مناسبی برای حفظ کیفیت محصولات باشد. آزمایش حاضر به منظور مطالعه تاثیر تیمارهای کلسیم بر عمر پس از برداشت میوه گوجه فرنگی رقم دافنیس انجام گرفت.
یک مطلب دیگر :
پایان نامه : نظریههای تأثیر همسالان
آزمایش اول جهت بررسی عمر انبارمانی میوه گوجهفرنگی با استفاده از تیمارهای کلسیم کلرید (1%، 5/1% و 2%)، کلسیم آسکوربات(25/0%، 5/0% و 1%) ونانو کلات کلسیم (2%، 4% و 6%) انجام شد. پس از تیمار با ترکیبات ذکر شده، میوهها به مدت 35 روز در انكوباتور با دمای °C 10 و رطوبت نسبی 90% نگهداری شدند. هر 7 روز یكبار شاخصهای اسید آلی، pH، مواد جامد محلول، ویتامین ث، سفتی، کاهش وزن و لیکوپن مورد بررسی قرارگرفتند. آزمایش دوم جهت بررسی عمر قفسهای، مشابه آزمایش اول انجام شد با این تفاوت که میوهها پس از تیمار، به مدت 20 روز در انكوباتور با دمای °C 18 نگهداری شده و هر 4 روز یكبار ارزیابی شدند. هر دو آزمایش به صورت طرح کرتهای خرد شده در زمان و در قالب طرح كاملاً تصادفی در3 تكرار انجام شد. نتایج آزمایش اول نشان دادکه تیمارهای کلسیم، اثر معنیداری بر شاخصهای اندازهگیری شده داشت. كمترین pH، مواد جامد محلول، لیکوپن و بیشترین اسیدآلی و ویتامین ث در تیمار کلسیم آسکوربات 1% بدست آمد كه با سایر تیمارها از نظر آماری تفاوت معنیداری نشان داد. بیشترین میزان سفتی مربوط به تیمارهای کلسیم آسکوربات 1% و کلسیم کلرید 2% بود که تفاوت معنیداری با یكدیگر نداشتند. كمترین درصدكاهش وزن در تیمار کلسیم آسکوربات 1% بدست آمد كه به جز با تیمار کلسیم کلرید 2% با سایر تیمارها تفاوت معنیداری داشت. نتایج حاصل از آزمایش دوم نیز نشان داد تیمارهای کلسیم، اثر معنیداری بر شاخصهای اندازهگیری شده نشان دادند. كمترین میزان لیکوپن در تیمار کلسیم آسکوربات 1% بدست آمد كه به جز با تیمار کلسیم کلرید 2% با سایر تیمارها تفاوت معنیداری داشت. همچنین بیشترین میزان ویتامین ث در تیمار کلسیم آسکوربات 1% بدست آمد كه با سایر تیمارها تفاوت معنیداری داشت. كمترین pH، مواد جامد محلول و بیشترین اسیدآلی و ویتامین ث در تیمار کلسیم آسکوربات 1% بدست آمد كه با سایر تیمارها از نظر آماری تفاوت معنیداری نشان داد.اثر زمان نیز بر تمامی صفات اندازهگیری شده در هر دو آزمایش معنیدار بود. اثر متقابل تیمار و زمان نیز در مورد تمام صفات معنیدار بود.بدین معنی که اثر تیمارها تابع زمان بودبرای نمونه سفتی در طول مدت زمان نگهداری کاهش یافته است. بر اساس نتایج بدست آمده به نظر میرسد تیمار میوهها با کلسیم آسکوربات 1% و کلسیم کلرید2% موجب حفظ بیشتر خصوصیات کیفی میوه طی مدت نگهداری در انبار گشته است.
فصل اول: مقدمه و بررسی منابع
1-1- مقدمه
در دنیای امروز، مدیریت پس از برداشت محصولات کشاورزی به موضوعی مهم تبدیل شده است.از یک طرف افزایش جمعیت و تغییر الگوی مصرف و از طرف دیگر منابع محدود، موجب شده است که هزینههای موادغذایی، بخش عمدهای از بودجه خانوار و نیز بخش عظیمی از هزینههای کلان کشور را به خود اختصاص دهد. بنابراین همه کشورها در طول مراحل پس از برداشت محصولات کشاورزی ،سرمایهگذاری لازم را انجام میدهند تا به طور چشمگیری ضایعات حاصل را کاهش دهند ]1.[
میوهها و سبزیها بخش مهمی از رژیم غذایی انسانها را تشکیل میدهند. این محصولات منبع عمده انواع ویتامینث هستند و سهم قابلتوجهی در تامین کاروتن، تیامین، ریبوفلاوین، نیاسین، اسیدفولیک و ویتامینهای دیگر گروه ب دارند. همچنین میوه و سبزیهای تازه دارای مقادیر قابلتوجهی از موادمعدنی مانند کلسیم و آهن هستند که نقش مهمی در نیاز غذایی و سلامت جامعه ایفا میکند [12، 22]. یکی از مشکلات تجاری میوه وسبزیها عمر کوتاه پس از برداشت آنها است. میوهها و سبزیها موجودات زندهای هستند که پس از برداشت نیز به تنفس خود ادامه داده که این امر میتواند موجب فساد محصولات شده و ضایعات پس از برداشت آنها را افزایش دهد [85]. دلایل اصلی فساد میوهها، چروکیدگی به دلیل از دستدهی آب و تجزیه موادغذایی میباشد [93].
گوجهفرنگی یکی از بیشترین سبزیجاتی است که به صورت تازه در جهان امروز مصرف میگردد [11،111]. گوجهفرنگی با دارا بودن مقدار قابل توجهی از قندها، ویتامینها، موادمعدنی، لیکوپن و دیگر کارتنوئیدها، سهم قابلتوجهی از تغذیه انسان را به خود اختصاص داده است [59، 63، 105،113]، که به صورت گستردهای در سراسر جهان مصرف میشودو دارای مزایای زیادی برای سلامتی انسان میباشد [59، 75 [. میوه گوجهفرنگی به علت بافت نرم و آبکی، در زمان بعد از برداشت از فسادپذیری بالایی برخوردار میباشد، به خصوص در شرایطی که میوه نرم است، فاصله محل تولید تا مصرف زیاد است وشرایط حمل ونقل و نگهداری مناسب نیست، درصد ضایعات میوه خیلی بالا میرود [8]. گوجهفرنگی طولعمر بسیار کوتاهی دارد، که معمولا حدود 2 تا 3 هفته به طول میانجامد. هر اندازه سفتی بافت میوه زیاد باشد، میوه از نگهداری بهتر و کاهش ضایعات کمتری برخوردار خواهد بود. اگر تحت شرایط خاصی بتوان از نرم شدن سریع میوه جلوگیری نمود و کیفیت میوه را حتی برای مدت کوتاهی حفظ کرد، در آن صورت میتوان از درصد بالای ضایعات این محصول جلوگیری به عمل آورد. این موضوع مخصوصا در مواقعی از فصل، که تولید و عرضه بیش از تقاضا میباشد از اهمیت زیادتری برخوردار است [8، 61].
فرم در حال بارگذاری ...
[پنجشنبه 1399-08-08] [ 12:26:00 ق.ظ ]
|