زیست شناسی انگلهای آبزیان و بیماریهای مشترک با ... |
- توسعه کافی صنایع پیشین و پسین آبزیپروری بر اساس دانش روز
- نظارت و کنترل کافی بر روند توسعه و همچنین تولید آبزیان
- بهبود ساختار وضع تشکلهای تولیدی آبزیان و بکارگیری تجارب حرفهای مدیران با سابقه
امروزه با گسترش آلودگی محیط زیست فشار مضاعفی بر روی جانداران آبزی وجود دارد که آنان را در معرض ابتلا به انواع بیماریها قرار میدهد. بیماریهای مسری انگلی مشکلات زیادی برای جوامع انسانی به وجود آورده که این آسیبها و صدمات در کشورهای در حال توسعه بیشتر از کشورهای صنعتی میباشد. اغلب عوامل بیماریهای عفونی در ماهیان را میكروارگانیسمهای فرصتطلب تشكیل داده و حضور عوامل پاتوژن در محیط زیست ماهی جهت وقوع بیماری كفایت نمیكند لذا عوامل دیگری نظیر: بالا رفتن درجه حرارت آب، بالا بودن تراكم ماهیان پرورشی، پایین بودن كیفیت آب (افزایش آمونیاك یا نیتریت)، رویش شدید گیاهی در منابع آبی زمینه بیماریزایی عوامل پاتوژن و غلبه آنان بر سیستم ایمنی ماهی را فراهم مینمایند لذا توجه به تشخیص سریع بیماری و مدیریت آن در جهت جلوگیری از بروز خسارات حائز
اهمیت است (فیضبخش و کیهانپور، 1392).
ماهیان موجودات حساسی بوده که در صورت بیماری درمان آنها مشکل و یا حتی غیرممکن میباشد لذا پیشگیری از بروز بیماری بسیار ضروری دارد. بیماری ماهیان بر حسب اندامهای آلوده، سن و نوع ماهی طبقهبندی گشته و تعدادی از بیماریها از طریق میزبانهای واسط منتقل میگردند که مبارزه با این میزبانهایواسط و حذف آنها بسیار اهمیت دارد. انگل ماهیان به طور کلی در 6 گروه تکیاخته، پریاخته، مرجانها، کرمها، سختپوستان و نرمتنان تقسیمبندی میگردند. راههای مبارزه با میزبانهای واسط استفاده از سولفاتمس، آهک و سموم حلزونکش، مبارزه با علفهای هرز ، حذف گیاهانآبزی مزاحم، دور نمودن پرندگان، جلوگیری از ورود ماهیان وحشی، حذف قورباغهها که در بعضی موارد به عنوان ناقل عمل مینمایند (کیوانی، 1384).
1-3-2- بیماریهای انگلی
علم انگلشناسی دارای دامنه وسیعی از علوم مختلفی نظیر ماکرواکولوژیکی، میکرواکولوژیکی، بیوشیمیایی، بهداشت عمومی، علوم اقتصادی بوده که در آن چهره واقعی زندگی انگلی غالبا قابل لمس و درک نیست زیرا روابط بین انگلها و میزبان آنها بسیار پیچیده و در واقع یکی از 4 جنبه مختلف از سیمبیوزیس است. انگلها در اشکال مختلف نظیر اجباری، اختیاری، موقتی، دائمی، خارجی، داخلی، اتفاقی، سرگردان، بیماریزا، غیر بیماریزا و زئونوزرا ارتباط برقرار نموده و عموما به موجوداتی اطلاق میشوند
یک مطلب دیگر :
۳ روش اصلی برای موفقیت در تبلیغات تبلیغاتی پرداخت شده
که در داخل یا خارج پیکر موجود زنده بهطور موقت به سر برده و از آن تغذیه مینماید. سرایت و انتقال بیماریهای انگلی تحت تأثیر عوامل سهگانهای نظیر وجود میزبان حساس، وجود منبع آلودگی و طرق انتقال آلودگی بستگی دارد و از آنجایی که حتما لزومی ندارد آسیبی به میزبان خود وارد نموده گاهی به صورت مسالمتآمیز زندگی مینمایند اما بیماریهای انگلی همواره دارای سیر مزمن بوده و کمتر با آثار و علایم بالینی همراه هستند، لذا ماهیان آلوده ممکن است بعد از بهبود ظاهری و بدون داشتن هر گونه علایم کلینیکی به صورت ناقلین بیماری درآیند و خود نقشمنبع آلوده را برای ماهیان سالم به عهده بگیرند.
بیماریهای معروف انگلی که اثرات آنان بر روی ساختار ماهیان پدیدار گشته به شرح زیر است:
1- پوسیدگی دم و باله: پیدایش خطوط سفید در حاشیه بالهها و شكنندگی شعاع آنان به همراه خونریزی و بیرونزدگی یك یا دو طرف چشم میشود.
2- آبله پوستی: پیدایش زخم یا آبله سر باز در بدن همراه با برآمدگی فلسها میباشد.
3- استسقاء عفونی (تجمع مایعات در بدن یا آب آوردگی شكم): با تجمع مایعات در محوطه شكمی بیرون زدگی فلسها و خونریزیهای كوچك زیر جلدی در بالهها همراه است .
4- بیماری چشمی: قرنیه چشمی پر خون و مات گشته سپس كره چشمی تخریب میگردد.
5- ایكتیوفتیروس مولتیفیلیس: بیماری لكهسفید با سیستهای سفید كوچكی به قطر mm 1 بر روی پوست، آبشش و بالهها است که موجب خارش، تنفس سریع و بیاشتهائی در ماهی میگردد.
6- اسپورزوآ: بیماری كوكسیدوز دانهای همراه با بروز لكههای شیری رنگ كوچكی در روده است.
7- میكسوسوما سربرالیس: بیماری چرخش با انحنای دمی و تغییر محوطه دهان و ایجاد لكههای سیاه در دم ماهی بوده که راه درمانی ندارد .
فرم در حال بارگذاری ...
[شنبه 1399-08-10] [ 03:42:00 ق.ظ ]
|