کشاورزی ایجاد طرح الگو استقرار سیستم مدیریت ایمنی مواد ... |
1 | |
مقدمه | 3 |
هدف و دامنة كاربرد | 6 |
مراجع الزامی | 6 |
اصطلاحات و تعاریف | 7 |
فصل اول – مروری بر تحقیقات پیشین | 9 |
فصل دوم – مواد و روشها | 13 |
الزامات سیستم مدیریت ایمنی مواد غذایی | 14 |
سیستم مدیریت ایمنی مواد غذایی | 14 |
الزامات کلی | 14 |
الزامات مستندسازی | 14 |
مسئولیت مدیریت | 15 |
تعهد مدیریت | 15 |
خط مشی ایمنی مواد غذایی | 15 |
طرح ریزی سیستم مدیریت ایمنی مواد غذایی | 16 |
مسئولیت و اختیار | 16 |
رهبر تیم ایمنی مواد غذایی | 17 |
ارتباطات | 17 |
آمادگی و واکنش در وضعیتهای اضطراری | 18 |
بازنگری مدیریت | 18 |
مدیریت منابع | 19 |
فراهم کردن منابع | 19 |
منابع انسانی | 19 |
زیرساخت | 20 |
محیط کار | 20 |
طرح ریزی و تحقق محصولات ایمن | 20 |
کلیات | 20 |
برنامه های پیش نیازی | 20 |
مراحل مقدماتی برای تجزیه و تحلیل خطر | 29 |
تجزیه و تحلیل خطر | 32 |
ایجاد برنامه های پیش نیازی عملیاتی | 36 |
ایجاد طرح HACCP | 37 |
به روز آوری اطلاعات مقدماتی و مستندات مشخص شده برنامه های پیش نیازی عملیاتی و طرح HACCP | 38 |
طرح ریزی تصدیق | 38 |
سیستم قابلیت ردیابی | 38 |
كنترل عدم انطباق | 40 |
صحه گذاری ، تصدیق و بهبود سیستم مدیریت ایمنی مواد غذایی | 42 |
كلیات | 42 |
صحه گذاری تركیب اقدامات كنترلی | 42 |
كنترل پایش و اندازه گیری | 43 |
تصدیق سیستم مدیریت ایمنی مواد غذایی | 43 |
بهبود | 44 |
اندازه گیری آفلاتوکسین | 45 |
مواد مورد نیاز | 45 |
روش های آزمون | 45 |
فصل سوم – نتایج و بحث | 51 |
فصل چهارم – نتیجه گیری | 54 |
نتیجه گیری | 55 |
پیشنهادات | 55 |
منابع | 56 |
فهرست جداول
جدول شماره 1 – مشخصات کلی آفلاتوکسینها
5 | |
جدول شماره 2 – فرم شناسنامه محصول | 31 |
جدول شماره 3 – شناسایی مخاطرات احتمالی | 35 |
جدول شماره 4 – ارزیابی مخاطرات شناسایی شده | 35 |
جدول شماره 5 – طرح HACCP و برنامه های پیش نیازی عملیاتی | 39 |
جدول شماره 6 – طرح تصدیق | 40 |
جدول شماره 7 – نتایج آزمون آفلاتوکسین B1 در شش مرحله از فرآیندهای فرآوری پسته خام | 52 |
جدول شماره 8 – میانگین و انحراف معیار نتایج آزمون آفلاتوکسین B1 در شش مرحله از فرآیندهای فرآوری پسته خام | 53 |
جدول شماره 9 – میانگین و انحراف معیار و درصد کاهش میزان آفلاتوکسین B1 در مراحل فرآوری پسته خام | 53 |
فهرست شکلها
یک مطلب دیگر :
شکل شماره 1 – مقایسه سطح زیر کشت و محصول پسته تولیدی در ایران و دیگر کشورها | 3 |
شکل شماره 2 – سطح زیر کشت پسته در استانهای مختلف کشور در سال 2008 میلادی | 4 |
شکل شماره 3 – تصویر میکروسکوپ الکترونی از Aspergillus flavus | 5 |
شکل شماره 4 – برداشت محصول در باغ پسته | 27 |
شکل شماره 5 – خشک کردن پسته در میدان آفتابی | 27 |
شکل شماره 6 – نوار بازرسی پسته | 28 |
شکل شماره 7 – نمونه برداری از انبار پسته | 28 |
شکل شماره 8 – نمودار جریان فرآیند | 33 |
شکل شماره 9 – نمودار پیک HPLC سم آفلاتوکسین در غلظت ppb4/0 | 47 |
شکل شماره 10 – نمودار پیک HPLC سم آفلاتوکسین در غلظت ppb2/1 | 48 |
شکل شماره 11 – نمودار پیک HPLC سم آفلاتوکسین در غلظت ppb2 | 48 |
شکل شماره 12 – نمودار پیک HPLC سم آفلاتوکسین در غلظت ppb8/2 | 49 |
شکل شماره 13 – نمودار پیک HPLC سم آفلاتوکسین در غلظت ppb6/3 | 49 |
شکل شماره 14 – منحنی کالیبراسیون آفلاتوکسین B1 | 50 |
شکل شماره 15 – میانگین نتایج آزمون آفلاتوکسین B1 در قبل و بعد از شش مرحله از فرآیندهای فرآوری پسته خام | 53 |
فهرست پیوستها
پیوست شماره 1 – روش اجرایی کنترل مدارک و سوابق | 59 |
پیوست شماره 2 – روش اجرایی بازنگری مدیریت | 68 |
پیوست شماره 3 – روش اجرایی ممیزی داخلی | 74 |
چکیده
پسته یکی از مهمترین و عمده ترین محصولات کشاورزی تولید ایران است . این میوه گیاهی است از خانواده Anacardiacea كه گونه اهلی آن بنام Pistacia vera L میباشد . با توجه به اهمیت و موارد مصرف این محصول و با توجه به توسعه باغات پسته در سنوات اخیر به منظور كمك به تأمین احتیاجات غذائی , صنعتی و صادراتی كشور ضرورت ایجاب میكند با بهبود مسئله داشت و برداشت و با تأسیس كارگاههای تهیه و بستهبندی مجهز در مناطق پسته خیز و مستعد كشور بر بهبود كیفیت پسته افزوده تا محصول بیشتر و مرغوبتری به بازارهای داخلی و خارجی عرضه نمود . در این راه یکی از مسائل و مشکلات عمده ، تولید سم آفلاتوکسین در اثر فعالیت قارچی گونه های آسپرژیلوس میباشد . آفلاتوکسین یکی از سموم قارچی میباشد که به طور عمده توسط Aspergillus flavus و Aspergillus parasiticus در شرایط مناسب از لحاظ رطوبت و دما تولید میگردد .
از این رو به منظور تامین سلامت محصول پسته ، استفاده از روشهای علمی اثربخش بر مبنای اقدامات پیشگیرانه در زمینه تولید آفلاتوکسین در زنجیره تولید محصول پسته مانند سیستمهای تضمین کیفیت و کنترل فرآیند بر مبنای استاندارد ISO22000:2005 میتواند از موثرترین روشها برای کنترل آلودگی به سم آفلاتوکسین باشد .
الزامات سیستم ISO22000:2005 در یک ترمینال پسته به صورت پایلوت اجرا شد و میزان آفلاتوکسین B1 در قبل و بعد از هر مرحله از فرآیند فرآوری پسته با دستگاه HPLC اندازه گیری گردید و نتایج بدست آمده مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. با توجه به نتایج بدست آمده بیشترین میزان کاهش آفلاتوکسین در مرحله نوار بازرسی پسته تر می باشد و مراحلی مانند خشک کن و انبارش موقت بیشتر نقش پیشگیری از به وجود آمدن آفلاتوکسین را دارند بنابراین تاثیر معنی داری در کاهش این سم ندارند .
با توجه به این موارد نتیجه می گیریم که مراحل OPRPو CCP از لحاظ اهمیت در کنترل مخاطره با یکدیگر تفاوتی ندارند بلکه جنس اقدام کنترلی آنها متفاوت است و همچنین برای استقرار یک سیستم مدیریت ایمنی مواد غذایی اثربخش ایجاد زیرساختهای مناسب و کارآمد ضروری است.
کلمات کلیدی : پسته ، آفلاتوکسین ، ISO 22000 ، CCP ، OPRP
مقدمه
فرم در حال بارگذاری ...
[شنبه 1399-08-10] [ 02:16:00 ب.ظ ]
|