اثرات رنگدانه های طبیعی و مصنوعی بر شاخص های رشد ... |
فصل دوم
2-1- تحقیقات داخل کشور ………………………………………………………………………………………………. 17
2-2- تحقیقات خارج کشور ……………………………………………………………………………………………..18
فصل سوم
3- مواد و روشها …………………………………………………………………………………………………… 22
3-1- مواد …………………………………………………………………………………………………………….. 22
3-2- روشها …………………………………………………………………………………………………………. 23
3-2-1- زمان و محل اجرای طرح …………………………………………………………………………….. 23
3-2-2- تامین بچه ماهی فلاورهورن ……………………………………………………………………………… 23
3-2-3- آکواریومهای پرورش ماهی …………………………………………………………………………….. 24
3-2-4- ساخت جیره غذایی ……………………………………………………………………………………. 24
3-2-5- آغاز دوره پرورش ……………………………………………………………………………………….. 24
3-2-6- زیست سنجی ……………………………………………………………………………………………… 25
3-2-7- کنترل عوامل فیزیکی و شیمیایی آب …………………………………………………………….. 25
3-2-8- تغذیه ماهیان …………………………………………………………………………………………. 25
3-2-9- نمونه برداری ………………………………………………………………………………………………… 26
3-2-10- شاخصهای مورد مطالعه ……………………………………………………………………………………. 26
3-2-10-1- شاخصهای رشد ………………………………………………………………………………………….. 26
3-2-10-1-1- افزایش وزن بدن ……………………………………………………………………………………….26
3-2-10-1-2- درصد افزایش وزن بدن ……………………………………………………………………………….26
3-2-10-1-3- ضریب رشد ویژه …………………………………………………………………………………..27
3-2-10-1-4- فاکتور وضعیت ……………………………………………………………………………………..27
3-2-10-2- شاخصهای تغذیه ایی ……………………………………………………………………………………. 28
3-2-10-2-1- کارایی غذا …………………………………………………………………………………………………. 28
3-2-10-2-2- ضریب تبدیل غذایی …………………………………………………………………………………….. 28
3-2-11- شاخصهای رنگی شدن ………………………………………………………………………………………. 28
3-2-12- تجزیه و تحلیل آماری …………………………………………………………………………………………. 29
فصل چهارم
4- نتایج ………………………………………………………………………………………………………………. 32
4-1- پارامترهای رشد و شاخصهای تغذیهای …………………………………………………………. 32
4-1-1- درصد افزایش وزن …………………………………………………………………………………… 32
4-1-2- ضریب رشد ویژه …………………………………………………………………………………. 33
4-1-3- ضریب تبدیل غذایی ………………………………………………………………………………….. 33
4-1-4- فاکتور وضعیت ……………………………………………………………………………………… 34
4-1-5- کارایی غذا …………………………………………………………………………………………………35
4-2- شاخصهای رنگی شدن …………………………………………………………………………………….36
فصل پنجم
5- بحث و نتیجهگیری ……………………………………………………………………………………………………….. 39
5-1- اثر منابع رنگدانه طبیعی و مصنوعی بر شاخصهای رشد ماهی فلاورهورن …………………………. 39
5-2- اثر رنگدانههای طبیعی و مصنوعی بر رنگی شدن ماهی فلاورهورن ……………………………………. 41
5-3- نتیجهگیری کلی ……………………………………………………………………………………………………….. 43
1- پیشنهادات اجرایی …………………………………………………………………………………………………………. 44
2- پیشنهادات پژوهشی ………………………………………………………………………………………………………. 44
منابع ………………………………………………………………………………………………………………………………. 46
چکیده:
یک مطلب دیگر :
در این تحقیق اثر پنج جیره آزمایشی، شامل جیره شاهد (فاقد مواد رنگدانه ای اضافی)، دو جیره حاوی رنگدانه طبیعی (فلفلدلمه قرمز و پودر پوست گوجهفرنگی) و دو جیره حاوی رنگدانه مصنوعی (آستاگزانتین و بتاکاروتن) روی شاخصهای رشد و رنگی شدن ماهی فلاورهورن (.Cichlasoma sp) مورد بررسی قرار گرفت. تعداد 75 ماهی فلاورهورن در 15 آکواریوم به تعداد مساوی 5 ماهی در هر آکواریوم و به طور کاملا تصادفی توزیع شدند. بعد از تیماربندی به مدت 8 هفته ماهیان با جیرههای آزمایشی مورد تغذیه قرار گرفتند. خصوصیات زیست سنجی ماهیان شامل طول کل (سانتیمتر)، وزن (گرم)، نرخ رشد (گرم)، نرخ رشد ویژه (گرم/ روز) و ضریب تبدیل غذایی هر دو هفته به مدت 8 هفته تعیین شد. در پایان آزمایش از هر تیمار 6 ماهی برای اندازهگیری کاروتنوئید کل به طور تصادفی انتخاب شد، و مقدار کاروتنوئید کل از روش اسپکتروفتومتری اندازهگیری شد. تیمارهای تغذیه شده با غذای حاوی رنگدانه شیمیایی آستاگزانتین درصد بیشتر تجمع رنگدانه (05/0 میکروگرم بر گرم) را در بافت خود نشان دادند. دو تیماری که با جیرههای حاوی بتاکاروتن و فلفلدلمه تغذیه شدند مقدار تجمع کمتری از رنگدانه (039/0 میکروگرم بر گرم) را نسبت به آستاگزانتین نشان دادند. تیمار تغذیه شده با جیره حاوی گوجهفرنگی نیز تفاوت معنیداری با تیمار شاهد نداشت (05/0<P). همچنین بیشترین مقدار رشد در تیمار آستاگزانتین و کمترین مقدار در در تیمار شاهد مشاهده شد (05/0<P).
فصل اول: مقدمه و کلیات
1-1- مقدمه
یکی از بیشترین جذابیتها در مخلوقات آبزی رنگهای درخشان آنها است. که منابع این رنگها از محیط طبیعی آنها به دست میآید. ماهیهای زینتی به ماهی های زیبا و رنگارنگی گفته میشوند كه ارزش آنها به دلیل زیبایی شكلها و رنگهای خیرهكننده آنها است( کپ[1] و دورماز[2]، 2007).
یکی از مهمترین مشکلات تولید کنندههای گونههای تجاری و پرورش دهندگان، بر روی گونههایی است که رنگشان را طی فرایند تولید از دست میدهند. بنابراین تقاضای مصرف کنندهها برای آنها پایین است. غذایی که به این گونهها داده میشود باید اجزاء غذایی مورد نیاز را برای به دست آوردن رنگ مطلوب داشته باشد ( کپ و دورماز، 2008). اگرچه بعضی از تولید کنندگان برای جذب مصرف کنندهها، بالاتر بردن سودشان و تولید ماهیانی با رنگهای روشنتر و درخشانتر از هورمونها و رنگهای مصنوعی استفاده میکنند. با این وجود رنگهایی که از این روش به دست میآیند ثابت نیستند و پس از مدتی ماهی رنگ خود را از دست میدهد و تلفات بالا ناشی از استرس دستکاری قبل و بعد از بیهوشی و ورود ماده رنگی به درون خون ماهی، رخ میدهد (مقدسی و همکاران، 1389).
رنگها به عنوان یک عامل مهم در زندگی همه موجودات زنده نقش عمدهایی را ایفا میکنند. رنگ بدن موجودات زنده تابع دو عامل ژنتیکی و تغذیه ایی میباشد، اما اطلاعات کافی از این که چه موادی و با چه دوزی روی گونهها استفاده شود وجود ندارد و همین موضوع باعث جذب محققین شده است (کپ و دورماز، 2007). در حال حاضر در پرورش انواع موجودات آبزی از انواع رنگدانهها استفاده میشود تا به این ترتیب از این افزودنی به عنوان یک عامل خوشرنگ کننده پوست بدن آبزیان، بهرههای لازم تجاری برده شود. رنگدانهها نقش مهمی در جیره غذایی حیوانات و صنعت تولید خوراک دام ایفا میکنند.
رنگ ماهیان عمدتاٌ بدلیل حضور کروماتوفور که محتوی رنگدانه است بوده که معمولا بر روی پوست حضور دارند. چهار گروه رنگدانه اصلی مسؤول ایجاد رنگ در بافت و پوست حیوانات و گیاهان می باشند که عبارتند از : ملانین ، پورین ، پریدیوم و کارتنوئید. کارتنوئیدها که به راحتی درچربی حل می شوند دامنه رنگی زرد تا قرمز را در پوست ایجاد می نماید. همچنین مسئول رنگهای نارنجی و سبز در تخم ، پوست و گوشت ماهیان می باشد (فوجی[3]، 1969).
همچنین در صنعت پرورش ماهی، تغذیه مهمترین عامل تعیین کننده در رشد و بقا آبزیان است و تهیه غذا یکی از مهمترین ارکان در تولید ماهیان زینتی به شمار میرود. هزینه غذا به طور معمول 60 درصد کل هزینه لازم را برای یک مجموعه تولید ماهیان، تشکیل میدهد. بنابراین غذاهای مصنوعی باید با توجه به اصول علمی فرموله شوند (افشار مازندران، 1381). استفاده از ترکیبات غذایی گیاهی بعنوان منبع تولید رنگدانه کاربرد دارد و امروزه تحقیقاتی بر روی پتانسیل بکارگیری این مواد در حال انجام است (گوویا[4] و همکاران، 1997؛ ریماندو[5] و همکاران، 2005). منابع رنگدانه مصنوعی رایجتر بوده که علت در راحتی بدست آوردن آن میباشد که البته دارای قیمت بالایی در بسیاری از کشورها میباشند که هزینه بالای آن سبب شده تا آکواریوم داران تمایل چندانی به استفاده نداشته باشند (سالس[6] و جانسس[7]، 2003).
رنگ پوست سیکلیدها از ترکیبات رنگی بسیار متفاوتی تشکیل شده است. سیکلیدهای نر رنگهای روشنتر و درخشانتری دارند در حالیکه مادهها تیرهتر هستند. به همین دلیل مصرف کنندگان ماهیان نر را بیشتر ترجیح می دهند و ماده ها را برای رنگین شدن بیشتر توسط هورمونها تغییر جنسیت میدهند. در کسب و کار ماهیهای زینتی، توانایی پاسخگویی به نیازهای مشتریان برای تولید ماهی های با کیفیت بالا است که همیشه عامل حیاتی است (چوان لیم[8] و همکاران، 2003).
مطالعات چندانی درباره تأثیر رنگدانه های مصنوعی و طبیعی بر روی ماهیان سیکلید صورت نپذیرفته است. بنابراین این تحقیق برای مقایسه میان رنگدانه های مصنوعی بتاکارتن وآستاگزانتین با رنگدانه های طبیعی موجود در موادی همچون فلفل دلمه ای قرمز و پوست گوجه فرنگی انجام شد.
2-1- کلیات
1-2-1- مشخصات ماهی فلاورهورن و زیستگاه آن
فلاورهورن یکی از زیباترین ماهیهای آب شیرین است که نسبت به سیکلیدهای دیگر قیمت بالایی دارد و دارای گونهها و رنگهای متنوعی میباشد. برای هرچه زیباتر شدن رنگ فلاورها میتوان آنها را با غذاهای زنده، غذاهای گیاهی حاوی بتاکاروتن طبیعی و یا رنگدانه های مصنوعی تغذیه کرد. این ماهی از گونههای مهم اقتصادی میباشد و دورگهایی از ماهیان سیکلید گلد تریماکو[1]، ماهی میداس[2] و سیکلید سر قرمز[3]، که متعلق به آمریکای جنوبی هستند، میباشد. که به دلیل ویژگیهای جذابش بین مصرف کنندهها محبوب است.
فرم در حال بارگذاری ...
[پنجشنبه 1399-08-08] [ 05:24:00 ق.ظ ]
|