تأثیر شوری خاک و كود فسفر بر جذب فسفر ... |
1-2-6- اهمیت استفاده از گیاهان متحمل شوری………………….. 13
1-2-6-1- انواع گیاهان از نظر تحمل شوری………………….. 13
1-2-6-2- مكانیسمهای تحمل تنش شوری………………….. 13
1-2-6-3- خلاصه راهكارهای تحمل شوری در مراحل مختلف رشدی هالوفیتها…….16
1-2-7- اثر شوری بر جنبههای فیزیولوژیكی………………….. 16
1-2-8- فسفر…………………. 17
1-2-9- مقدار و اشكال فسفر خاك…………………… 18
1-2-9-1- مقدار فسفر در خاك…………………… 18
1-2-9-2- اشكال فسفر در خاك…………………… 18
1-2-10- تغییرات میزان فسفر خاك…………………… 19
1-2-10-1- برداشت به وسیله گیاه………………… 20
1-2-10-2- تحرك فسفر خاك…………………… 20
1-2-11- فسفر در گیاه………………… 21
1-2-11-1- نقش فسفر در گیاه………………… 22
1-2-11-2- نشانههای كمبود و بیشبود فسفر در گیاه………………… 22
1-2-12- اهمیت اقتصادی ذرت…………………… 24
1-2-13- مبدأ، تكامل و پراكنش ذرت…………………… 24
1-2-14- گیاهشناسی ذرت…………………… 25
1-2-15- مورفولوژی و فیزیولوژی ذرت…………………… 28
1-2-15-1- سیستم ریشه ای………………….. 28
1-2-15-2- ساقه…………………. 28
1-2-15-3- برگ…………………… 29
1-2-15-4- گلآذین………………….. 30
1-2-15-5- دانه…………………. 30
1-2-16- اكولوژی ذرت…………………… 31
1-2-16-1- پراكندگی جغرافیایی………………….. 31
1-2-16-2- خاك…………………… 31
1-2-16-3- دما …………………32
1-2-16-4- رطوبت…………………… 32
1-2-16-5- نور …………………33
1-2-17- شاخص های رشد…………………. 33
1-2-17-1- تعریف رشد…………………. 33
1-2-17-2- شاخص سطح برگ (LAI)………………… 34
1-2-17-3- مادهی خشك (DM)…………………35
1-2-17-4- میزان كلروفیل………………….. 35
1-2-18- تأثیر شوری بر رشد و عملكرد ذرت…………………… 36
1-2-19- تأثیر فسفر بر رشد و عملكرد ذرت…………………… 38
1-2-20- اثر متقابل شوری و فسفر بر رشد و عملكرد ذرت………. 39
فصل دوم: مواد و روشها………………… 40
2-1- موقعیت جغرافیایی منطقه مورد مطالعه…………………. 40
2-2- زمان و محل اجرای طرح………………….. 41
2-3- طرح آزمایشی………………….. 41
2-4- فاكتورهای آزمایشی………………….. 41
2-5- مطالعات تحقیق………………….. 41
2-5-1- مطالعات پایه…………………. 41
2-5-1-1- تهیهی نمونه خاك و اندازه گیری برخی خصوصیات آن……… 41
یک مطلب دیگر :
2-5-1-1-1- نتایج تجزیه خصوصیات شیمیایی و فیزیكی نمونه خاكهای مورد آزمایش……43
2-5-1-1-2- آماده سازی خاک و پر کردن گلدانها …………………44
2-5-1-2- عملیات زراعی………………….. 44
2-5-1-2-1- نحوهی اندازهگیری صفات مورد بررسی……….. 45
2-5-2- مطالعات آزمایشگاهی…………………. 46
2-5-2-1- آزمایشهای خاك…………………… 46
2-5-2-2- آزمایشهای گیاه………………… 49
2-5-2-2-1- آماده سازی نمونه های گیاهی………………….. 50
2-5-2-2-2- اندازه گیری وزن خشک بخش هوایی و ریشه……..50
2-5-2-2-3- تعیین فسفر بخش هوایی و ریشه…………………. 50
2-6- تجزیه های آماری………………….. 51
فصل سوم: نتایج و بحث…………………… 52
3-1- شاخصهای رشد گیاه ذرت…………………… 52
3-1-1- ارتفاع گیاه………………… 53
3-1-2- قطر ساقه…………………. 55
3-1-3- تعداد و سطح برگ…………………… 57
3-1-4- شاخص كلروفیل برگ…………………… 60
3-2- وزن تر و خشك بخش هوایی و ریشه گیاه ………………….. 65
3-2-1- وزن تر بخش هوایی و ریشه…………………. 65
3-2-2- وزن خشك بخش هوایی و ریشه…………………. 67
3-2-3- اثر متقابل شوری و فسفر وزن تر و خشك بخش هوایی و ریشه………. 70
3-3-EC ، pH و فسفر خاك پس از برداشت و غلظت فسفر بخش هوایی و ریشه گیاه ذرت…… 77
3-3-1-EC خاك پس از برداشت…………………… 77
3-3-2- pH خاك پس از برداشت…………………… 78
3-3-3- فسفر خاك پس از برداشت…………………… 80
3-3-4- غلظت فسفر بخش هوایی و ریشهی گیاه ذرت…….. 83
3-4- نتیجه گیری كلی………………….. 87
3-5- پیشنهادات………………….. 88
منابع………………….. 94
چکیده:
از جمله مشكلات اساسی كه همواره مانع بزرگ پیشرفت كشاورزی در جهان بوده، شوری آب و خاك است. تحقیقات محدودی در زمینه تأثیر متقابل کوددهی و شوری بر عملکرد گیاهان در کشور انجام شده است. برای بررسی تأثیر سطوح مختلف فسفر بر عملكرد گیاه ذرت در خاكهای شور منطقهی اردبیل، آزمایشی با 10 سطح شوری (75/0=1S، 20/1=2S، 29/2=3S، 30/3=4S، 25/4=5S، 11/5=6S، 19/6=7S، 80/8=8S، 88/10=9S، 00/14=10S دسیزیمنس بر متر) و فسفر در 5 سطح (0= 1P، 50= 2P، 100= 3P، 200= 4P، 400= 5P كیلوگرم در هكتار) به صورت فاكتوریل و در قالب طرح بلوكهای كامل تصادفی در 3 تكرار در شرایط گلخانهای اجرا گردید. نمونه های خاک از 45 نقطه مختلف دشت زرناس اردبیل تهیه شد. پس از تعیین خصوصیات خاک، تعداد 10 نمونه خاک با ویژگیها و شوری مختلف برای انجام آزمایش انتخاب گردید. فاكتور فسفر از منبع فسفات دی آمونیوم تأمین گردید. نتایج نشان داد كه با افزایش سطح فسفر، شاخصهای رشد (ارتفاع گیاه، قطر ساقه، تعداد و سطح برگ و شاخص كلروفیل برگها)، وزن تر و خشك بخش هوایی و ریشهی گیاه به طور معنیداری افزایش یافتند در حالی كه با افزایش سطح شوری به طور معنیداری كاهش یافتند. اثر متقابل شوری و فسفر بر شاخص كلروفیل برگ و وزن تر و خشك بخش هوایی و ریشهی گیاه ذرت در سطح احتمال 1درصد معنیدار بود در حالی كه بر سایر شاخصهای رشد معنی دار نبود. تأثیر شوری بر EC و pH خاك پس از برداشت در سطح احتمال 1 درصد معنیدار بود در حالی كه تأثیر فسفر و اثر متقابل شوری و فسفر بر EC و pH خاك معنیدار نبود. شوری و فسفر بر فسفر قابل جذب خاك پس از برداشت و غلظت فسفر بخش هوایی و ریشه تأثیر معنیداری داشت.
فصل اول: مقدمه و مروری بر تحقیقات گذشته
1-1- مقدمه
فرم در حال بارگذاری ...
[پنجشنبه 1399-08-08] [ 04:55:00 ق.ظ ]
|