مهندسی کشاورزی بیماری لکه خرمایی گندم |
پایان نامه کارشناسی ارشد رشته مهندسی کشاورزی
با عنوان:
بیماری لکه خرمایی گندم
برای رعایت حریم خصوصی نام نگارنده درج نمی شود
تکه هایی از متن به عنوان نمونه : (ممکن است هنگام انتقال از فایل اصلی به داخل سایت بعضی متون به هم بریزد یا بعضی نمادها و اشکال درج نشود ولی در فایل دانلودی همه چیز مرتب و کامل است)
چکیده
بیماری لکه خرمایی گندم (ناشی از بیمارگر قارچی Pyrenophora tritici-repentis)، عامل مهم خسارت و افت عملکرد در بسیاری از مزارع گندم(Triticum aestivum) جهان، خصوصاً در مناطق دارای کشت به روش خاکورزی حفاظتی و یا فاقد شخم، محسوب میگردد که در کشور ما نیز، در استانهای شمالی (گلستان و مازندران) در چند
سال اخیر شیوع یافته است. جهت مطالعه جنبههای مختلف اپیدمیولوژیکی این بیماری در استان گلستان و تعیین پراکنش بیماری و چگونگی تاثیر سمپاشی قارچکش پروپیکونازول با دوز 7/0 لیتر در هکتار در شرایط مزرعه، از 30مزرعهی گندم در 3 منطقهی شرق استان گلستان (ایمر، مینودشت و آقآباد)، در اطراف ایستگاه هواشناسی در سال زراعی 90-89 مورد ارزیابی قرار گرفت در طول فصل، ضمن انجام بازدیدهای منظم، مقدار بیماری به صورت دو متغیر درصد وقوع و شدت متوسط به صورت هفتگی یادداشتبرداری گردید. تجزیه و تحلیل آماری دادههای ثبت شده نشان داد که اختلاف آلودگی مزارع در سه منطقه مورد بررسی، از لحاظ وقوع و شدت، معنیدار نبود.، اما از نظر سطح زیر منحنی پیشرفت بیماری (AUDPC) و مقدار استاندارد شدهی آن (SAUDPC) اختلاف معنیداری بین مناطق وجود داشت(P≤0/05). از بین مناطق اجرای طرح، منطقهی ایمر با درصد وقوع بیماری100 و شدت متوسط 29/32 درصد، بیشترین مقدار بیماری را به خود اختصاص داد. در تیمارهای سمپاشی و عدم سمپاشی میان متغیرهای مورد بررسی تفاوت کاملاً معنیدار (P≤ 0.01) مشاهده گردید. مقایسهی شدت نهایی بیماری در تیمارها در مناطق اجرای تحقیق و کاهش شدت نهایی بیماری در تیمارهای سمپاشی شده در مناطق ایمر به ترتیب از 48 به 16 درصد، در آق آباد از 53 به 47 درصد و در مینودشت از 39 به 18 درصد بود. افزایش وزن هزاردانه و عملکرد محصول به ترتیب به میزان 3 گرم و 400 کیلوگرم در هکتار بود. با توجه به این آمارها میتوان نتیجه گرفت که استفاده از سموم قارچکش در زمانخوشه دهی میتواند از مقدار بیماری کاسته و باعث افزایش عملکرد گندم گردد. مدلهای نهایی در تعیین رابطه وقوع و شدت، بر اساس ضریب تبیین (R2)، میانگین مربعات خطا (MSE) و نمودار باقیماندههای آنالیز رگرسیون دادههای خام و مجدداً تبدیل شده ساخته شدند. بر اساس ایجاد برازش با دادههای مزارع و صحت پیشبینی (تبدیل برگشتی دادهها)، مدل آلومتری (تبدیل لگاریتم طبیعی) به عنوان مناسبترین مدل در سطح مزارع انتخاب گردید.
یک مطلب دیگر :
واژههای کلیدی: Drechslera tritici-repentis، لکه خرمایی، استان گلستان، کنترل شیمیایی، وقوع و شدت بیماری، اپیدمیولوژی.
گندم با نام علمی Triticum aestivum L. گیاهی است یکساله از خانواده Poaceae که از لحاظ اقتصادی و تغذیهای، یکی از مهمترین محصولات غلهای استراتژیک در جهان و ایران به شمار میآید.گندم مهمترین غله نواحی معتدله میباشد ولی در ارتفاعات بلند و نواحی گرمسیری و همچنین در نواحی کم ارتفاع گرم هم گسترش یافته است. تولید گندم بین عرضهای 30 و 60 درجهی شمالی و 27 و 40 درجهی جنوبی متمرکز شده است. منطقه پیدایش گندم ابتدا در سوریه و فلسطین بوده و از آنجا به مصر و بینالنهرین وسپس به ایران آمده و از طریق ایران به هندوستان، چین و روسیه و بالاخره به اروپا رفته و سپس به سایر نقاط دنیا انتقال یافته است. بر اساس مطالعات انجام شده توسط سیمیت، تولید گندم در کشورهای در حال توسعه به مقدار 54 درصد کل تولید افزایش یافته است. در حالی که در کشورهای توسعهیافته، افزایش آن 46 درصد کل تولید بوده است، افزایش تولید بیشتر به علت استفاده از ارقام پاکوتاه، پرمحصول سازگار شده و عملیات بهزراعی بوده است.
امروزه گندم تقریبا 20درصد زمینهای زیر کشت جهان را اشغال کرده و مهمترین کالای کشاورزی در تجارت بینالمللی است. بیشتر گندم در نیمکره شمالی کشت میشود. آمریکای شمالی، اروپا و چین بیش از 80 درصد گندم جهان را تولید میکنند. طبق آمار بدست آمده از سازمان خواربار کشاورزی([1]FAO) میزان تولید گندم در جهان در سال 2010 برابر با 651.4 میلیون تن میباشد و اتحادیه اروپا و چین و هند رتبه اول تا سوم تولید در جهان را به خود اختصاص دادهاند. از این میان ایران با داشتن مساحت زیر کشتی معادل 6061000 هکتار و حدود 98/1 درصد از مساحت زیر کشت گندم جهان، در جایگاه سیزدهم تولید جهانی قرار دارد. استان خوزستان با 10 درصد کل اراضی گندم کشور، بیشترین سطح و پس از آن استانهای کردستان، کرمانشاه، آذربایجان شرقی، خراسان رضوی به ترتیب با 8، 7، 7، 7 درصد کل اراضی گندم کشور، مقامهای دوم تا پنجم را دارا می باشند.
فرم در حال بارگذاری ...
[شنبه 1399-08-10] [ 12:00:00 ب.ظ ]
|