ب) مرحله زایشی شامل مرحله خوشه دهی و رسیدن است گلدهی در برنج با گرده افشانی همزمان می باشد. در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری گلدهی خوشه ها از یك سوم بالایی خوشه ها شروع شده و به سمت پائین خوشه امتداد می یابد. گرده افشانی معمولاً از ساعت 10 صبح شروع شده و تا ساعت دو بعدازظهر بطور طبیعی ادامه می یابد. دوره رشد گیاه برنج بسته به واریته و محیطی كه درآن رشد می كند بین سه تا شش ماه است
(فرو 1987).
1-2-2) مشخصات ژنتیكی گیاه برنج:
برنج به خانواده گندمیان و جنس اورایزا تعلق دارد. جنس اورایزا از 25 گونه مختلف تشكیل شده كه معروفترین آنها ساتیوا و گونه گلابریما[4] است كه به برنج آفریقایی مشهور است. اغلب برنجهای زراعی دنیا متعلق به گونه ساتیوا[5] است. این گونه دارای 24 كرموزوم (24= x2=n2 ) و گونه های تتراپلوئید آن با 48 كروموزوم
(28= x4=n2 ) نیز موجود است، برنج معمولی یا اوریزا ساتیوا از لحاظ ژنتیكی شبیه به گونه های دیپلوئید است ولی اطلاعات ژنتیكی و سیتولوژیكی نشان  می دهدكه این گونه در اصل پلی پلوئید[6]بوده و شماره كروموزوم پایه آن 5 = x  و علائم كروموزومی آن (AA, BC,D,E) می باشد. همچنین فرض شده كه گونه ای با 5 = X كروموزوم (A,B,C,D,E)گونه دیگری که 5 = X كروموزوم داشته است((A1,B1,C1,D1,E1 تركیب شده      و آمفی پلوئید حاصل بر اثر اختلالاتی كه در میوزآن انجام یافته،گیاهی را با 12 كروموزوم تولید كرده است
(5 تا از هر والد به اضافه یك كروموزوم A1 و كروموزومB ) باید توجه داشت كه تا به حال برنجی با 5 = X  در دنیا پیدا نشده و ممكن است از بین رفته باشد (ارزانی 1383, فرو 1987).
نژادهای زراعی برنج به سه دسته تقسیم می شوند:
1- گروه ایندیكا[7] كه نژاد گرمسیری می باشد.
2- گروه ژاپونیكا[8] كه نژاد معتدله می باشد.
3- گروه جاوانیكا[9] یا بولو كه این تیپ ها بر اساس عقیمی x1 های حاصل از تلاقی تیپ های مختلف دسته بندی كرده اند (عبدمیشانی و بوشهری 1376).
1-3) اصلاح برنج:
بمنظور هماهنگی در امور تحقیقات و اصلاح برنج و انتقال نتایج آن به كشورهای مختلف موسسه بین المللی تحقیقات برنج (IRRI )[10] با همكاری بنیاد راكفلر و فورد در لوس بانوس[11] فیلیپین در سال 1960 تأسیس گردید    و مؤسسه مذكور در این كشور سهم عمده ای در انقلاب سبز داشته است. این مركز در سال 1966 واریته بسیار پرمحصول و زودرس و پاكوتاه برنجIR8 را معرفی نمود، در سالهای بعد تلاقی های بسیار زیادی انجام شده       و واریته های جدید با بهبود خواص كیفی دانه ها، مقاومت در مقابل آفات و بیماریهای قارچی و ویروسی به وجود آمدند(یزدی صمدی و عبدمیشانی1371 ).
اهداف مهم اصلاح برنج عبارتند از: 1)  تهیه و معرفی ارقام پاكوتاه كه قابلیت كودپذیری بالا جهت حصول سطح بالایی از عملكرد داشته باشند 2) علاوه بر آن به حذف حساسیت به طول دوره نوری نیز توجه شده است كه در نتیجه آن كشت و برداشت در هر فصل از سال، بدون توجه به فتوپریودی امكان پذیر باشد. 3)  قابلیت     و توانایی

پایان نامه و مقاله

 ژنتیكی جهت مقاومت به حمله آفات و بیماریها می باشد و 4) تهیه و توسعه گیاهانی كه به مقدار قابل توجهی دارای طول رشد كوتاه تری می باشند.

اهداف اصلاح برنج در ایران ازدیاد عملكرد، بدست آوردن واریته های مناسب  ازحیث دورة رشد در هر محل، بدست آوردن واریته های مقاوم به خوابیدگی ساقه و ریزش دانه، تهیه واریته های مناسب برای زراعت مكانیزه، بدست آوردن واریته های مقاوم به بیماریها، ایجاد واریته های با كیفیت مناسب برای آسیاب شدن و خاصیت مطلوب پخت. جدیدترین پیشرفت در اصلاح برنج تولید برنج هیبرید بوده است.
1- Resistance
1-Gramineae
2-Oryza
1- O. Glaberrima                
2-Sativa                         
3-Polyploid
1- Indica                                                             
2-Japonica          
3-Javanica or Bolo
4-International rice research institute
5- Los Banos      

 
 
 
 
فهرست مطالب :
فصل اول (مقدمه و بررسی نوشته ها)

یک مطلب دیگر :

 

1-1 مقدمه…………………………………………………………………………………………………………………….
1-2 بررسی منابع…………………………………………………………………………………………………………….
1-2-1 گیاه شناسی و ریخت شناسی برنج……………………………………………………………………………
1-2-2 مشخصات ژنتیكی گیاه برنج…………………………………………………………………………………..
1-3 اصلاح برنج ……………………………………………………………………………………………………………
1-4 تاریخچه بلاست………………………………………………………………………………………………………
1-4-1 عامل بیماری بلاست……………………………………………………………………………………………..
1-4-2 چرخه بیماری………………………………………………………………………………………………………
1-4-3 عامل بیماری ………………………………………………………………………………………………………
1-5 روشهای كنترل بیماری بلاست……………………………………………………………………………………
1-6 نژادهای فیزیولوژیك عامل بیماری……………………………………………………………………………..
1-7 ژنتیك مقاومت به بیماری………………………………………………………………………………………….
1-8 اثر متقابل ژن در برابر ژن…………………………………………………………………………………………..
1-9 بررسی نوشته ها……………………………………………………………………………………………………….
فصل دوم (مواد و روشها)
2-1 مواد گیاهی مورد استفاده و پاتوژنها……………………………………………………………………………..
2-2 محیط كشت اختصاصی RBAS……………………………………………………………………………….
2-3 تهیه سوسپانسیون اسپور……………………………………………………………………………………………..
2-4 آماده سازی گیاهان آزمایشی …………………………………………………………………………………….
2-5 مایة زنی بلاست برگ……………………………………………………………………………………………….
2-6 اندازه گیری اجزای مقاومت به بیماری و سنجش بیماری………………………………………………….
2-7 بررسی مزرعه ای …………………………………………………………………………………………………….
2-7-1 نحوة دورگ گیری برنج……………………………………………………………………………………….
2-8 تجزیه های آماری……………………………………………………………………………………………………
2-8-1 آزمون معتبر بودن فرضیات هیمن…………………………………………………………………………….
2-8-2 تجزیه گرافیكی …………………………………………………………………………………………………..
2-8-3 برآورد اجزای واریانس…………………………………………………………………………………………
2-8-4 میانگین درجه غالبیت……………………………………………………………………………………………
2-8-5 نسبت ژنهایی كه دارای اثرات مثبت و منفی در والدین هستند……………………………………….
2-8-6 نسبت ژنهای غالب به مغلوب در والدین……………………………………………………………………
2-8-7 جهت غالبیت ……………………………………………………………………………………………………..
2-8-9 وراثت پذیری ……………………………………………………………………………………………………..
2-8-10 تجزیه واریانس قابلیتهای تركیب پذیری………………………………………………………………….
2-8-10-1 محاسبه اجزای واریانس ژنتیكی…………………………………………………………………………
فصل سوم (بحث و نتایج)
3-1 وضعیت والدین و نتاج F1 آنها…………………………………………………………………………………..
3-2 مطالعات ژنتیكی و برآوردهای وراثت پذیری و اثرات ژنی برای خصوصیات بیماری بلاست برگ در طرح دیالل بروش هیمن……………………………………………………………………………………….
3-3 بررسی قابلیت تركیب پذیری صفات مهم بیماری…………………………………………………………..
3-4 روشهای اصلاحی ……………………………………………………………………………………………………
3-5 مطالعه و ارزیابی مقاومت بیماری بلاست در اراقام مختلف برنج و F1 ها در شرایط گلخانه ای و مزرعه ای……………………………………………………………………………………………………………………

فهرست جداول 
3-1 تجزیه واریانس  و تخمین ضرایب تنوع ژنتیكی (GCV) و فنوتیپ (PCV) و متوسط بازدهی ژنتیكی…………………………………..
3-2-1 آزمون های فرض برای صفات مورد بررسی در بیماری بلاست برنج در طرح دیالل بروش هیمن……………………………………….
3-2-2 برآورد اجزاء ژنتیكی در مقابل نژاد IA-89 برای خصوصیات مهم بیماری بلاست برنج در طرح دیالل بروش هیمن………………
3-2-2 برآورد اجزاء ژنتیكی در مقابل نژاد IA-82 برای خصوصیات مهم بیماری بلاست برنج در طرح دیالل بروش هیمن………………
3-2-2 برآورد اجزاء ژنتیكی در مقابل نژاد IA-90 برای خصوصیات مهم بیماری بلاست برنج در طرح دیالل بروش هیمن………………
3-2-3 آزمون t برای پارامترهای ژنتیكی (E, h2,F, H2,H1, D) صفات مورد بررسی در بیماری بلاست برنج در طرح 5*5 دیالل به روش هیمن………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...